«Un grapat de sal al palmell de la mà pot encabir la història de Cardona. «A través d'ella, s'explica la vida que s'esdevenia pels carrers de la vila durant l'època medieval», ha explicat el guia turístic de la Fundació Cardona Històrica, Àlex Tripiana, dirigint-se als participants d'una visita guiada pel centre històric de Cardona. La ruta s'ha emmarcat dins la Fira Medieval, que s'ha allargat fins avui. La proposta cultural ha recorregut els carrers laberíntics del barri vell per conèixer el rastre que l'època medieval va deixar en aquesta part del poble, un patrimoni que sovint passa desapercebut.

Un dels elements que trasllada a l'època medieval és l'escultura de Josep Maria Subirachs, situada a la plaça de la Fira, on ha iniciat la ruta. L'obra artística que perfila la silueta d'un home sobre un cavall s'ha convertit en un element de joc pels infants que s'hi enfilen. Però al darrere d'aquesta figura s'hi amaga un personatge clau per la història de Cardona. «L'obra està dedicada a Borell II, la persona que va lliurar la Carta de Poblament de Cardona l'any 986, que atorgava als vilatants el dret a arrencar sal els dijous», apuntava Tripiana. Un facsímil d'aquesta carta es conserva al Centre Cardona Medieval.

Els participants de la ruta s'han endinsat al carrer de la Fira, ple de parades i banderoles que penjaven entre façana i façana. Enmig dels visitants, un grup de bufons avançant fent malabars, pedalant bicicletes o caminant sobre una pilota. Reforçar l'ambient al carrer és un dels propòsits del certamen d'enguany, que ha inclos passes de música medieval o rues d'éssers fantàstics.

Alguns participants de la fira disfressats amb túniques medievals passaven per davant la casa gòtica on van viure les famílies Mas i Salavert, situada al carrer de la Fira. Amb les finestres empolsinades, «aquest edifici passa desapercebut i sembla inimaginable que a dins s'hi amagui un claustre gòtic», apuntava Àlex Tripiana.

El guia els ha fet avançar fins a la plaça de Santa Eulàlia, on es van descobrir restes de la carnisseria Crestó del segle XIV, l'espai porxat o l'antic Hospital de Pobres i Pelegrins fundat el segle XI. Els participants també van entrar a la Capella de Santa Eulàlia de l'any 1348. Allà dins, Tripiana els ha explicat l'arribada de la pesta negra al poble o l'existència i el declivi de la comunitat jueva. Segles després, la plaça esdevé un espai neuràlgic per la Fira Medieval. Dissabte al matí s'hi va oferir un espectacle de titelles pels infants que relatava la llegenda del Pont del Diable. En aquesta edició, les activitats adreçades a difondre la història entre el públic infantil s'han incrementat.

«Donar a conèixer el patrimoni de Cardona que passa més desapercebut ha de ser un dels eixos de la Fira», ha apuntat Tripiana. Detallava que enguany els alumnes de la Vedruna de Cardona van protagonitzar una ruta on explicaven la història dels arcs presents al poble. L'alcalde en funcions de Cardona, Ferran Estruch, ha apuntat que intentar potenciar i fer accessible el patrimoni medieval podria ser un dels propòsits futurs de la Fira.