«La Fira dels Matiners és fruit de l'energia de molts veïns que consideren que és important difondre aquest episodi històric», destacava una de les participants del certamen, Núria Crespiera. Un total de dos-cents veïns d'edats diverses participen en la recreació de la guerra dels Matiners. Aquest any la música en directe va adquirit un paper important, ja que una orquestra simfònica amb més de quaranta músics va posar una banda sonora a una de les escenes més rellevants de la festa , el Combat d'Avinyó.

L'historiador Josep Alert recordava que aquell combat entre l'exèrcit carlí i l'isabelí a Avinyó i la posterior derrota de la columna isabelina va tenir diverses conseqüències. Apuntava que el conflicte bèl·lic va provocar la dimissió del capità general de Catalu-nya i va suposar la consagració d'una figura militar carlista, Rafael Tristany. També remarcava que el fet històric va tenir un gran ressò mediàtic, fins i tot per part de la premsa anglesa.

Els veïns d'Avinyó recreen escenes com la concentració dels carlins al poble, l'assalt a la torre dels Soldats, l'arribada de l'exèrcit isabelí o el Combat d'Avinyó. Una de les escenes, l'assalt a la torre dels Soldats, té la participació dels alumnes de l'escola Barnola d'Avinyó, que exposen com funcionava el sistema de comunicació de la telegrafia òptica. Consisteix en la transmissió de senyals visuals a través d'una estructura de torres situades a uns deu quilòmetres de distància.