La CUP de Santpedor ha descartat la possibilitat d'establir un pacte de govern amb Junts per Santpedor i Progrés Municipal, que seria l'única suma de formacions que donaria una majoria alternativa a ERC, que és la formació que va guanyar les eleccions i que ha governat al municipi durant els últims setze anys, però que a les eleccions del 26 de maig va perdre la majoria absoluta.

Els cupaires, que després dels comicis de fa 13 dies entren per primer cop al consistori amb dos regidors, van decidir en assemblea tancar la porta a la possibilitat d'establir aliances amb Junts i amb els adscrits al PSC, decisió que automàticament suposa garantir que Esquerra mantindrà l'alcaldia en la figura de Xavier Codina (que ja ha estat batlle els darrers quatre anys) ja que no hi haurà cap altre candidat que reuneixi els suports suficients.

Les eleccions del 26 de maig van donar com a resultat a Santpedor un Ajuntament molt més repartit que el que hi ha hagut en aquest mandat. D'entrada, perquè hi han entrat dues formacions més que s'afegeixen a les tres que ja hi havia: la mateixa CUP, que ha aconseguit dos regidors en la seva estrena, i En Comú Podem, que n'ha tret un. Dels que ja formaven part d'aquest consistori que consta d'un total de 13 regidors, Esquerra ha caigut dels 8 que els atorgava una majoria folgada als 5 que els en deixa lluny; mentre que Junts per Santpedor (abans com a CiU) i la Candidatura de Progrés s'han quedat exactament amb els que tenien, 3 i 2, respectivament.

Per tant, si la CUP descarta aquestes aliances no hi ha cap altra suma possible que fos alternativa als republicans. Ara, amb l'alcaldia virtualment assegurada, caldrà veure quina fórmula troba ERC per governar. És a dir, si troben un aliat que els faciliti un govern ampli i estable, o si opten per exercir en minoria. Les opcions serien diverses, ja que sumarien majoria tant amb Junts per Santpedor, com amb la Candidatura de Progrés, com amb la mateixa CUP.