L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha destacat la "intel·ligència penetrant" del monjo i antropòleg Lluís Duch, que aquest dijous ha rebut un homenatge pòstum durant el qual se l'ha considerat un dels pensadors més singulars, destacats i prolífics del pensament contemporani a Catalunya.

Duch va morir el 10 de novembre del 2018. Soler ha destacat que a la base del pensament de Duch hi havia "la seva fe cristiana", i que en la seva reflexió tractava "d'emparaular la realitat" -fent servir una expressió del mateix Duch- per "comprendre-la millor i poder-la reflexionar". El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat durant la seva intervenció a l'acte, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, que el diàleg "ha de ser sempre possible".

Torra ha fet servir també l'expressió de Duch per destacar la "necessitat d'emparaular" i de dialogar, tot i que ha advertit que "convenen, en tots els ordres, diàlegs en profunditat, no pas cosmètics i de cara a la galeria".

De la seva banda, Josep Maria Carbonell, president de la Fundació Joan Maragall -entitat impulsora de l'homenatge-, ha considerat que Lluís Duch va ser "un dels testimonis cristians més significatius i agosarats dels darrers anys" al país, i ha recordat que va ser un mestre de les ciències de l'esperit a banda d'antropòleg, filòsof i teòleg.

També ha intervingut a l'homenatge la professora i investigadora de la URL Mar Rosàs, que ha destacat que Duch "tenia l'habilitat de saber respondre amb una deliciosa erudició i, alhora, saber guardar silenci davant de l'incomprensible i saber identificar el que ell anomenava 'l'ambigu', el caràcter ambigu de l'home, i de tants fenòmens".

L'acte també ha servit per presentar el monogràfic de la revista 'Qüestions de Vida Cristiana' dedicat a Duch.