Súria ha recuperat l'antic portal del castell, que va quedar tapiat a mitjan segle XIX quan es va fer la darrera ampliació de l'església del Roser, que té a tocar. La reobertura ha donat lloc al nou espai del clos del castell, un terrat situat damunt la coberta de la nau nord de l'església, i que a partir d'ara també serà la nova entrada al centre d'interpretació que acull aquest edifici històric. L'estrena s'ha fet coincidir amb les activitats del segon Festival Espurnes Barroques.

El clos del castell amplia l'àrea visitable del conjunt patrimonial que formen el castell i l'església, en concret des de la rampa de l'actual accés al castell fins a l'alçada de l'absis del temple. L'obertura d'aquest terrat ofereix mirades panoràmiques fins ara desconegudes i una nova perspectiva del campanar del Poble Vell. Les obres també han servit per reconstruir parts malmeses d'alguns contraforts del temple, i per renovar les conduccions d'aigua de bona part de la seva coberta.

El projecte és de l'arquitecta Clàudia Sanmartí, i ha estat realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, amb el vistiplau de la parròquia de Súria i del bisbat de Solsona, com a titulars de l'església del Roser.

Coincidint amb la presentació del clos del castell, el grup Sons d'Antiga va oferir diumenge un concert i un taller d'instruments barrocs a l'església del Roser, en col·laboració amb l'Escola Superior de Música de Catalunya. També hi va haver un tast barroc preparat pel Casal de la Dona.