El paper clau en la reivindicació d'unes millors infraestructures, com les bonificacions de l'autopista C-16 i la millora de la línia R4, o l'impuls del turisme, amb el segell Geoparc Unesco com pal de paller, són dues de les accions que han marcat el mandat 2015-2019 del Consell Comarcal del Bages, que ara es tanca. Els representants de l'equip de govern, format per ERC i ICV (després de la sortida del PSC arran de l'aplicació de l'article 155), han fet aquest dimecres un balanç positiu de les accions dutes a terme durant aquests 4 anys.

El president del Consell Comarcal, Agustí Comas, destacava d'aquest mandat «la bona entesa» entre els diferents municipis i el «reforç de lligams» entre l'ens comarcal i l'Ajuntament de Manresa. En aquest sentit, ha evidenciat el paper de tots els alcaldes i alcaldesses «a l'hora de fer front comú per reivindicar projectes i situacions que no eren adequades pel Bages. Hem anat tots a una i la importància de creure en el territori s'ha fet palesa», ha apuntat.

En aquest sentit, destacava la reivindicació de la gratuïtat de la C-16 i el desdoblament de la C-55, que van fer els representants del territori, a peu d'autopista, només començar el mandat. Fruit d'aquest treball de reivindicació territorial atribueixen les bonificacions que s'han anat implementant en els darrers anys a l'autopista i la resolució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va donar la raó a la Generalitat en el contenciós que tenia obert amb la concessionària de Autema, per un canvi en els sistema de computar els diners que aporta l'administració catalana pels descomptes aplicats.

El reclam de la millora de les infraestructures també ha donat el seu fruit, segons Comas, amb la implantació del Pla de millora del transport públic i la presència del territori en la taula de seguiment de Renfe i Adif, arran dels accidents ocorreguts a la R4.

El president del Consell ha destacat també l'aposta que s'ha fet en l'àmbit turístic aconseguint que tots els ajuntaments «hi creguessin». Tot plegat, aprofitant el segell del Geoparc Unesco, «un projecte que ens obre al món i amb la qual hem de seguit treballant perquè és clau i és bàsic». Ha posat com a exemple de l'aposta pel turisme els ajuts dels fons europeus Feder que ha rebut el Consell per desenvolupar projectes de geoturisme a diferents municipis de la comarca.

L'impuls de noves polítiques socials ha estat una de les línies prioritàries de l'acord de govern del Consell Comarcal del Bages en aquest mandat. Albert Marañón, portaveu d'ICV i conseller de l'Àrea d'Acció Social, destacava que el pressupost destinat als serveis socials bàsics dels municipis de la comarca s'ha incrementat prop del 15%, la qual cosa «ha permès que aquests serveis avui siguin més potents i els ajuntaments donin una resposta millor a les problemàtiques».

Marañón ha remarcat la importància «d'actuar des des la prevenció». En aquest sentit, s'han impulsat projectes com el Rubik, per contribuir a la creació d'ocupació, que ha permès que més de 120 persones hagin trobat feina; l'oficina comarcal de pobresa energètica, que ha fet més de 500 atencions o el projecte Libertempo, que ha garantit el lleure educatiu a més de 500 infants. En l'àmbit de la igualtat, al llarg d'aquest darrer mandat «hem incorporat la perspectiva d'orientació sexual i de gènere i ens hem convertit en un agent molt actiu de lluita contra la LGTBI fòbia», apuntava.

D'altra banda, Eloi Hernández, portaveu d'ERC i conseller de l'Àrea d'Educació, Cultura, Joventut, Esports i Comunicació va posar de relleu l'augment de projectes de suport als municipis i a les persones com l'oficina habitatge, que ha donat 1,2 milions d'euros en ajuts, l'Oficina d'Atenció al Consumidor, on han passat més de 7.000 persones o la creació del nou servei d'enginyeria i arquitectura, entre altres. Tot plegat, assegura, «amb una salut econòmica positiva mantenint un endeutament zero per part del Consell Comarcal».