La republicana Adriana Delgado ha estat proclamada alcaldessa de Sant Sant Vicenç de Castellet amb el suport del PSC i En Comú. Les tres formacions han acordat un govern encapçalat per ERC, la formació més votada, que Delgado ha definit com a «honest i transparent». El pacte d'esquerres deixa com a únic partit de l'oposició a Junts per Sant Vicenç, que havia encapçalat el govern municipal en els darrers dotze anys. La formació s'ha compromès a fer una oposició «rigorosa, seriosa i minuciosa».

La constitució del nou Ajuntament ha començat, com marca el protocol, amb la creació de la mesa d'edat, formada per Gisela Pascual, com a regidora més jove, i Isabel Pérez, la de més edat. Després d'acreditar-se, tots els regidors han promès el càrrec. Tant els cinc d'ERC com el d'En Comú ho han fet «per imperatiu legal». Tot seguit, s'han presentat les candidatures a l'alcaldia. ERC ha presentat Adriana Delgado i Junts per Sant Vicenç, Carme Jiménez. Tan el PSC com En Comú no n'han presentat i han expressat la voluntat de donar suport a la candidata d'ERC. Un cop fet el recompte, Delgado s'ha imposat per 8 vots, enfront dels 5 de Jiménez.

Així, Adriana Delgado ha rebut la vara que l'acreditava com a alcaldessa de Sant Vicenç, agafant el relleu del fins ara alcalde, Joan Torres, absent a l'acte. Després d'una llarga ovació la republicana, que justament aquest dissabte complia 41 anys, ha ocupat la presidència del ple. En prendre la paraula ha assegurat que no li «fan por les responsabilitats ni els compromisos» i ha expressat la seva intenció de «liderar un govern honest i transparent», que passi comptes a la ciutadania i «la faci participar».

La flamant alcaldessa expressava el desig que el govern que encapçala «sigui fort, estable i reculli el sentir d'aquesta part majoritària de la població, però que al mateix temps la representi tota» i ha evidenciat la voluntat que el nou govern es basi en valors com «el treball, el compromís, l'honestedat, la convivència, la sostenibilitat i el feminisme». En aquest sentit, ha trencat una llança en favor de totes les dones que l'han precedida en la política municipal i «que han obert camí». I també ha tingut unes paraules per Carme Forcadell i Marta Rovira, «grans dones, una a la presó i l'altra a l'exili per lluitar pels seus ideals polítics absolutament legítims».

Delgado ha dit també que «ara més que mai necessitem valentia, empenta i una alternativa real d'esquerres. Amb aquest nou lideratge, amb les persones al centre de les polítiques municipals, treballarem per solucionar els problemes de la ciutadania». I ha acabat el seu parlament amb una cita de l'escriptora Maria Mercè Marçal: «A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel».

Al seu torn, la portaveu del PSC, Míriam Rubio, ha defensat el pacte de govern assegurant que «els veïns van deixar clar amb el seu vot que volien un canvi amb polítiques d'Esquerres» i ha dit que «la decisió no ha estat fàcil, però la coincidència de programes electorals i les prioritats pels veïns ens han fet prendre aquesta decisió».

De la mateixa manera, el portaveu de Sant Vicenç En Comú, Joan Baptista Costa, ha afirmat que «ens hem apuntat a aquesta aventura, que no serà fàcil, perquè tots plegats coincidim que el relat d'aquest nou Ajuntament ha de ser la millora de les condicions de la gent». Jordi Palma, portaveu d'ERC, ha definit Delgado com una «dona forta, valenta, compromesa i amb una immensa capacitat de treball i esforç» i ha dit que treballaran per «un ple participatiu i de debat, d'entesa i de diàleg».

Retret de Junts als republicans

Per la seva banda, el portaveu de Junts per Sant Vicenç, Dani Mauriz, ha afirmat que faran «una oposició rigorosa, seriosa i minuciosa». Ha fet un repàs dels 12 anys que la formació ha encapçalat el govern durant els quals, ha dit, han sanejat les finances municipals i han tirat endavant nombroses projectes fins arribar a l'actualitat amb «una salut financera impecable».

També ha retret a ERC la manca de diàleg per formar govern: «esperàvem que ens poguéssim asseure a parlar», va dir, i va expressar la voluntat de «seguir treballant perquè Sant Vicenç sigui un poble referent».