Una bona part dels sons medievals, renaixentistes i barrocs que recupera el músic Jordi Savall s'han enregistrat dins de la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona. «Les pedres mil·lenàries d'aquest espai ressonen i la música pren una dimensió incomparable», destacava aquest diumenge el mestre Jordi Savall, després de rebre el títol de Fill Adoptiu de la vila de Cardona. Una distinció que l'Ajuntament no atorgava des del 1991, quan el va rebre el cardiòleg Valentí Fuster. El consistori va decidir entregar per segona vegada aquest títol a Jordi Savall, pel seu vincle amb la col·legiata de Sant Vicenç.

El mestre Savall ha rebut la distinció després de protagonitzar el concert titulat Diàlegs & Improvisacions, celebrat a la col·legiata de Sant Vicenç, per commemorar el mil·lenari de l'inici de la construcció d'aquest temple romànic. L'església era plena de persones que escoltaven en silenci i alguns amb els ulls tancats les peces musicals interpretades per Jordi Savall, Ferran Savall i David Mayoral. Un concert que presentava un diàleg entre les músiques d'Orient i d'Occident, de l'Antic i el Nou Món i convidava a conèixer cançons tradicionals catalanes.

Sons que resten oblidats pel pas del temps ressonaven ahir per les parets mil·lenàries de la col·legiata de Sant Vicenç. Savall es dedica a la recerca de músiques antigues i les interpreta amb la seva viola de gamba. Després del concert, destacava que les «parets de la col·legiata són una font d'inspiració i aporten una acústica immillorable». Remarcava que el fred de l'interior de l'església és un dels records més presents dels trenta anys enregistrant el so a l'interior del temple. «Aquest punt de sofriment pel fred ens donava més emocionalitat a l'hora de tocar», explicava ahir Jordi Savall.

Apuntava que la col·legiata de Sant Vicenç «és un dels llocs amb les millors condicions acústiques del món». Amb el títol de Fill Adoptiu a la mà, assegurava que ell deu més «a aquesta magnífica col·legiata que Cardona a mi».

La vetllada ha comptat amb la presència de la consellera de cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, que ressaltava la «sort de poder veure la música i el patrimoni de bracet». Destacava que Savall és una personalitat de musical que ha permès recuperar bona part del patrimoni musical de Catalunya i d'altres cultures d'arreu. Assenyalava que el «mestre Savall ha sigut capaç de convertir la música en un mijtà per difondre la pau entre els pobles i les cultures. De fet, l'any 2008 Jordi Savall fou nomenat Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural.

El director artístic del cicle de Sons de la Col·legiata, Josep M. Sauret, explicava que fa més de cinquanta anys que Savall es dedica a difondre les músiques antigues per mantenir-les vives.