La Secretaria General d'Institucions Penitenciaries ha informat al Tribunal Suprem que ha rebut la petició dels nou presos independentistes per tornar a presons catalanes. Junqueras, Romeva, Forn, Sànchez, Turull, Rull i Cuixart han demanat poder tornar a ingressar al centre penitenciari de Lledoners.

Tots ells han formalitzat la petició a les presons madrilenys de Soto del Real (els homes) i Alcalà-Meco (les dones) i, per això, ara Institucions Penitenciaries (que depèn del Ministeri de l'Interior) ha comunicat al tribunal la petició.

Els magistrats que els ha jutjat durant quatre mesos haurà de dir si tene alguna diligència més per fer o si veuen algun inconvenient per a retornar a Lledoners (Bages) a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart; a Mas d'Enric (Tarragonès) a Carme Forcadell i a Puig de les Basses (Alt Empordà) a Dolors Bassa. Si el tribunal dona via lliure, tots nou podran tornar a Catalunya i estar més a prop de les famílies.

Després d'ingressar a presons madrilenyes l'octubre i novembre del 2017, el passat juliol van obtenir autorització per traslladar-los a Catalunya. La celebració del judici oral ha obligat que, a principis de febrer, se'ls tornés a portar a Soto del Real i Alcalà-Meco. Ara, un cop celebrat el judici, els presos han tornat a sol·licitar anar a Catalunya.