El Consell Comarcal del Bages promou la difusió d'una exposició amb un contingut colpidor amb l'objectiu de sensibilitzar la població i denunciar el drama de les persones refugiades, acció que du

a terme en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades.

La mostra s'anomena Refugiades de lluny i de prop, és organitzada per l'Associació Catalana per la Pau i mostra els testimonis de dones que van patir l'exili de la Guerra Civil Espanyola i dones que estan patint l'exili de la guerra de Síria. Concretament, estableix un paral·lelisme entre la Maternitat d'Elna i el projecte de Mafraq, a Jordània.

En el primer cas, els fets succeïts a França ara fa vuitanta anys, davant la despreocupació de l'Estat francès per les persones refugiades al seu país, Elisabeth Eidenbenz va organitzar un espai on les dones poguessin donar a llum i criar els seus nadons en condicions de pau, lluny dels inhòspits i terribles camps de refugiats. Actualment, l'associació Arab Women Organization (AWO) treballa amb refugiades sirianes a Jordània: els ofereix suport psicològic i teràpia ocupacional, assistència legal i formació.

Sant Joan de Vilatorrada va acollir la inauguració de l'exposició el dia 3 de juny passat al vestíbul de l'ajuntament. Des d'aleshores, la mostra també s'ha pogut veure a Cardona, i darrerament s'ha exposat a la biblioteca de Sant Fruitós de Bages i s'hi va estar fins al 22 de juny. Ara, l'exposició es trasllada a Navàs (del 25 al 28 de juny a la biblioteca), a Balsareny (de l'1 al 7 de juliol a la biblioteca i el CAP), i, finalment, a Manresa (del 8 al 12 de juliol a la seu del Consell Comarcal).

El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha explicat que «és important que seguim avançant en la cohesió social del Bages, i aquesta exposició ens mostra com passen els anys i tenim els mateixos conflictes d'acollida. Estem compromesos a oferir a les persones refugiades els recursos necessaris perquè s'estableixin a la comarca i donar-los les oportunitats perquè el Bages continuï sent terra d'acollida i convivència».