Amb la ja tradicional matinal de cultura popular Sant Joan de Vilatorrada va començar a tancar ahir al migdia la festa major d'aquest any. La celebració, que va arrencar amb la polèmica sobre la continuïtat o no de la comissió organitzadora arran del canvi de govern, va arribar a bon port amb uns entremesos que van evidenciar el bon estat de salut de les entitats d'arrel tradicional del municipi, amb l'estrena d'un nou ball de les cintes protagonitzat per la geganta. L'acte va suposar el comiat públic de Jordi Pesarrodona com a regidor de Cultura.

La matinal, que va tenir lloc a la plaça Major, va incloure la presentació del nou alcalde de Sant Joan, Jordi Solernou, i la participació del mateix Pesarrodona, que va fer de mestre de cerimònies. Amb la polèmica sobre la continuïtat o no de la comissió Festiu de Sant Joan deixada en un malentès, el govern entrant i el sortint van anar de bracet en un dels actes més populars: els entremesos de festa major.

L'acte el va obrir una havanera interpretada per la coral de La Societat Coral, Cultural i Recreativa La Verbena, dirigida per Rosa Ortega. Li van agafar el relleu els gegants del Palillo i el Palillet, amb el seu ball, estrenat l'any passat, amb música de Joan Gómez, que va interpretar en directe la Cobla Ciutat de Granollers, que ell mateix dirigeix.

El tema Vestida de Nit amb les veus de la coral de La Verbena va enllaçar amb la Sardana de la plaça de la Pau, que va protagonitzar L'Associació Sardanista Bon Rotllo de Sant Joan. Tot seguit, van sortir de nou a la plaça els geganters i grallers. Aquesta vegada, ho van fer amb el Joanet del Cardener i la Roser la filadora amb el ball dels gegants.

Les corrandes de Sant Joan van omplir la plaça de balladors i, acte seguit, la sardana del centenari de La Verbena va unir en directe les veus de la coral, la música de la cobla i els dansaries de l'agrupació sardanista, en aquesta peça composta l'any passat en motiu de la celebració d'un segle de vida d'aquesta entitat. Després, va arribar l'estrena de l'innovador ball de les cintes de la Roser la Filadora, que la geganta (amb les cintes lligades a la cintura) va interpretar juntament amb els dansaires de l'esbart de La Verbena, una peça que passa a formar part dels entremesos de festa major. Ja per acabar, tothom va estar convidat a saltar a la plaça per ballar el Galop de Sant Joan, amb els mateixos Pesarrodona i Solernou entre els balladors.

Pesarrodona, que va aprofitar l'acte per acomiadar-se de la regidoria de Cultura que ha encapçalat els darrers 8 anys, va assegurar que «és un orgull, després de 7 anys de treball incansable amb les entitats, haver recuperat els entremesos de festa major» cosa que demostra, va dir, que «les tradicions són més vives que mai». Va afegir que «és hora de passar el relleu» i va desitjar «de tot cor sort i encerts al nou govern», i va afirmar que «ens tornarem a veure pel poble, com ha estat sempre, perquè no és un comiat, és un arreveure». Pesarrodona també va defensar «la llibertat d'expressió» i va condemnar la «repressió» que pateix el poble català. La matinal de cultura popular va acabar amb el cant d'Els segadors.