La diputada d'ERC al Parlament de Catalunya i alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado, presidirà dilluns vinent, a les 5 de la tarda, la sessió plenària del Parlament de les dones, una jornada sobre polítiques d'igualtat de gènere, que tindrà lloc a la mateixa cambra catalana. L'acte, que oferirà una imatge inèdita de l'hemicicle amb la presència exclusivament de dones, comptarà amb la participació de les seixanta diputades que hi ha actualment al Parlament i també de representants d'entitats feministes i dones representatives de la societat catalana.

Adriana Delgado, que és membre de la Mesa del Parlament, destaca que es tracta «de la primera iniciativa d'aquest tipus i visualment pot tenir molta força». La intenció, però, diu, és que «que vagi més enllà de la celebració d'aquesta sessió» i es pugui dedicar un ple monogràfic a les polítiques d'igualtat de gènere i el treball «tingui un continuïtat».

El Parlament de les Dones és un projecte del Parlament amb la col·laboració del Consell Nacional de les Dones de Catalunya. Els objectius de la iniciativa són, d'una banda, «estrènyer vincles i fer xarxa», assegura Delgado, entre col·lectius i entitats de dones i les diputades per a consolidar complicitats i mostrar un compromís comú amb relació a la situació de les dones en la societat. De l'altra, facilitar la participació de les entitats de dones en l'agenda política del país amb propostes i eines que els grups parlamentaris puguin assumir en l'elaboració de les lleis, la reforma de les ja existents i les pràctiques del dia a dia de la institució.

L'acte serà una jornada sobre polítiques d'igualtat de gènere amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la IV Conferència Mundial sobre les Dones de Beijing i s'emmarca en l'impuls de les polítiques d'igualtat que el Parlament promou com una de les prioritats de la legislatura.

Segons fonts del Parlament, aquesta jornada «permetrà revisar de manera integral els progressos aconseguits i els reptes pendents amb relació a l'aplicació de la Declaració i la Plataforma d'Acció de Beijing, però sobretot pretén enfortir el compromís d'una cambra sensible amb la realitat de les dones».

Abans de la sessió de dilluns la setmana passada, dimecres i dijous, ja es va fer una trobada prèvia amb la creació de sis grups de treball, coincidents amb els sis eixos del pla d'acció de la Conferència Mundial sobre les Dones de Beijing. Cada grup va partir d'un text elaborat pel Consell Nacional de les Dones «i de cada eix en van sorgir tres idees força», apunta la diputada bagenca. Aquests textos, després de ser sotmesos a la discussió del grup de treball respectiu, de ser consensuats i d'incorporar les esmenes pertinents, es presentaran al plenari del Parlament de les Dones. El ple ha de permetre aprovar una declaració final que es pugui elevar al Ple del Parlament o que pugui servir de guia perquè la cambra faci un debat monogràfic sobre la situació de les dones en la societat.

Inspirat en experiències similars

El Parlament de les Dones s'inspira en experiències similars d'altres parlaments, com ara el de Portugal, als anys noranta, el de Sud-àfrica o el de Montenegro, en el qual ja se n'han fet nou edicions.