El Programa de Mentoria de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania del departament de Treball, Afers Socials i Famílies busca 25 nous grups d'acollida, (unes 75 persones) al Bages per fer tasques d'acompanyament als refugiats que hi ha a la comarca. L'objectiu del programa, iniciat el 2007, és facilitar-los el coneixement de l'entorn, l'aprenentatge de les llengües oficials, l'accés a la formació i l'ocupació, la creació d'una xarxa relacional i l'apropament a la cultura del país.

Al Bages hi ha 234 persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional, a qui va dirigit el programa d'acompanyament o mentoria. Fins ara, han col·laborat amb el projecte 15 persones mentores i el departament de Treball, Afers Socials i Família fa una crida per trobar nous voluntaris que s'apuntin al programa.

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, va ser ahir a Manresa a la seu de la Fundació Germà Tomàs Canet de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu (que acull refugiats a Manresa) per presentar el programa i fer una crida a la participació. Segons Amorós, el projecte «no pretén suplir la tasca de l'administració ni les entitats» i assegura que «els ciutadans poden aportar un plus i una mirada diferent». Un dels objectius, diu, és la reciprocitat, «ja que també és un programa d'acompanyament als catalans perquè coneguem el país que tenim i ens ajuda a conèixer la societat que som i serem».

El programa, que es va iniciar el 2017, pretén mobilitzar ciutadans de totes les edats i condicions en grups d'acollida de dues a cinc persones disposades a participar i comprometre's com a voluntàries a acompanyar i donar suport a una persona o grup familiar demandant o beneficiària de protecció internacional pel període de 8 mesos.

Els mentors i les mentores es comprometen a passar una entrevista personal prèvia, una formació, dedicar al programa de 2 a 4 hores setmanals durant 8 mesos prorrogables a un any, i a constituir un grup d'entre 2 i 5 persones mentores que tinguin una relació prèvia entre elles i un perfil adequat, entre altres. Les persones interessades poden adreçar-se a la pàgina web del departament de de Treball, Afers Socials i Famílies o bé trucar al 112. També poden participar a les sessions informatives que hi ha programades al ter-ritori (vegeu desglossat).

Al Bages hi ha persones refugiades a Artés, Balsareny, Cardona, Manresa, Monistrol de Montserrat, Navàs, Sallent, Sant Fruitós, Sant Joan, Sant Vicenç i Santpedor. La presentació del programa va tenir la presència d'Òscar Barbero, de Creu Roja, Iolanda Marco, de la Fundació Apip-Acam, i del coordinador de la Llar Sant Joan de Déu de la Fundació Germà Tomàs Canet, Ignasi Amat, que va assegurar que «nosaltres acollim, la gent integra».