L'àmbit de l'energia és un dels sectors en què investiga actualment l'empresa minera ICL per trobar nous usos per a la sal que genera l'extracció de potassa de les mines del Bages.

En l'acte d'ahir va ser el mateix conseller delegat de la compa-nyia, Carles Aleman, qui va assegurar que en el futur «hi haurà moltes possibilitats per a la sal» i que «en l'àmbit de l'energia hi pot haver un gran avenç».

També el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, es mostrava convençut que «trobarem nous usos per a la sal i relacionats amb la transició energètica».

Des de ja fa uns quants anys l'empresa treballa en l'àmbit de l'R+D per tal de trobar nous usos a la sal, que a la muntanya hi és barrejada amb fang i altres residus propis de l'activitat minera i que és tractada en una planta de què disposa la mateixa empresa per purificar-la i donar-li una sortida comercial.

Si les investigacions que actualment hi ha en marxa arriben a bon port, es podria ampliar el mercat, que donaria una nova sortida al que fins ara, en bona part, han estat residus que ha generat l'extracció minera i que tenien poca sortida comercial.

L'excedent de la sal que surt de les mines és el motiu pel qual la major part -una part sí que es destina als mercats- s'acabava acumulant aquests últims anys als dipòsits del Cogulló en el cas de Sallent o el del Fusteret, encara actiu, en el cas de l'activitat minera de Súria, i on ara també van a parar els excedents de sal generats a l'explotació de Sallent, que hi són traslladats en camions.