Els ecologistes de Prou Sal es mostren preocupats per la gran quantitat d'aigua que calculen que necessitarà el pla de restauració del Cogulló, del que dissabte se'n va fer l'acte oficial de finalització dels abocaments, que l'han fet créixer durant quatre dècades.

ICL Iberia preveu que una part de desaparició del runam es faci mitjançant la dissolució de la sal i el seu enviament cap al mar a través del col·lector de salmorres. A través d'un comunicat, Prou Sal ha criticat que ni l'empresa ni la Generalitat hagin explicitat que quan es posi en marxa el futur nou col·lector ampliat «es necessitarà aigua en una quantitat que supera els límits que es pot permetre el cabal del Llobregat». I es pregunten «d'on sortirà tota l'aigua que necessita el pla de restauració de l'empresa?».

En aquest sentit, el col.lectiu ecologista subratlla que «en un escenari de canvi climàtic, en el que els recursos hídrics són cada vegada més escassos, no creiem que aquest pla de restauració sigui viable». Tot i la finalització dels abocaments al Cogulló, els ecologistes denuncien que la restauració «serà una història inacabable i el riu en continuarà patint les conseqüències amb el vistiplau de la Generalitat i del Govern de Madrid».

En aquest sentit, en el mateix comunicat critiquen que «la màxima de 'qui contamina, que pagui' no es compleix, i la dessalació tindrà uns costos que pagarem entre tots durant moltíssims anys en el rebut de l'aigua». També qüestionen que es prevegui un termini de 50 anys per eliminar la muntanya de residus «i no contempli mesures correctores adients ni immediates».

D'altra banda, el col.lectiu ecologista també denuncia que el punt final al Cogulló no vol dir que s'aturin als abocaments al Bages, ja que es mantindran al del Fusteret e Súria, on fins i tot s'ha autoritzat i ja es treballa en una ampliació de la superfície actual.

Per a Prou Sal, la part positiva és que diferents Ajuntaments de fora del Bages, com ara Cornellà, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Terrassa i Abrera «han aprovat mocions contra la salinització». En aquest sentit, estaquen la creació de la Taula del Llobregat per promoure la gestió de la conca com un bé comú amb l'aigua com un bé escàs i valuós que cal cuidar.

De la seva banda, el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat assegura que no autoritzarà la captació d'aigua del riu Llobregat per a dissoldre el Cogulló. Des del departament han explicat que l'ACA sempre ha plantejat a l'empresa la utilització d'aigües regenerades (provinents de depuradores). El departament admet que l'estat del riu no està en el punt òptim, però afirma que la situació ha millorat «i ho continuarà fent».