L'any 2014 es va trobar la primera onada de papallones del boix a Catalunya, en concret, a Besalú, a la comarca de la Garrotxa. La plaga que, durant els últims anys s'ha estès per diversos punts del territori català, és originària de les regions subtropicals humides de l'est de l'Àsia.

Segons afirma el responsable de sanitat forestal del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jorge Heras, durant els últims anys, s'han iniciat investigacions sobre una espècie que resulta una amenaça per les boixedes. Fa ressaltar que és una espècie que pot desenvolupar més d'una generació a l'any i, per tant, «és probable que de cara a la tardor aparegui una nova onada de papallones del boix».

Explica que, durant l'hivern, l'espècie es troba en fase d'eruga protegida entre fulles. «Un cop comença el bon temps, les erugues comencen a alimentar-se de les fulles fins a convertir-se en crisàlide», apunta Heras. Poc temps després, apareixen els adults. «En aquests moments, estan volant les primeres papallones», destaca. Els adults s'aparellen i les femelles fan la posta d'ous en el revers de les fulles i, aleshores, comença una nova generació d'erugues.

El nombre de generacions al llarg de l'any pot variar segons la zona. «A la comarca de la Garrotxa, solen fer dos cicles i mig al llarg de l'any i, en aquests moments, estem analitzant si a les zones més càlides de Catalunya es poden produir tres cicles», comenta.

Sosté que l'impacte més rellevant de la proliferació d'aquesta espècie recau sobre el boix. Destaca que, en alguns casos, les «boixedes són l'única cobertura vegetal de molts terrenys». Assegura que reduir la població de la papallona és difícil «perquè es tracta d'una espècie exòtica que no té enemics naturals coneguts al nostre territori». Assenyala que el mètode per combatre aquesta plaga al jardí i al bosc és diferent. En el cas de la jardineria, hi ha productes químics autoritzats per controlar la plaga que no són aplicables en l'àmbit forestal.

L'especialista Jorge Heras destaca que les plagues exòtiques requereixen una bona estratègia de control. «S'ha d'intentar prevenir l'arribada, contenir-les o bé aprendre a conviure -hi».

Projecte Salvem el boix

Hi ha iniciatives per salvaguardar els boixos, per exemple, el projecte Salvem el boix, que iniciarà tres proves pilot a l'oest del Ripollès. La iniciativa consisteix a fer el seguiment d'una sèrie de trampes, les quals contenen un feromona que atrau el mascle de la papallona del boix, per intentar controlar els focus més importants.