L'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i Artistes de la República han posat en marxa conjuntament un projecte que, amb el nom de «Llum i llibertat», consistirà a il·luminar un total de cent trenta-una agulles repartides al llarg del massís de Montserrat.

L'acció es començarà a portar a terme la tarda del proper 10 de setembre, de manera que la il·luminació serà visible aquell vespre i al llarg de la matinada de la Diada de l'Onze de Setembre.

Es calcula que més de 500 escaladors vinguts d'arreu del territori i també de l'estranger pujaran simultàniament a les 131 agulles escollides de Montserrat i hi instal·laran uns llums que romandran encesos al llarg de tota la nit.

Amb aquesta acció i amb els punts il·luminats es vol simbolitzar els cent trenta-un presidents que ha tingut la Generalitat, des de Berenguer de Cruïlles (que ho va ser del 1359 al 1363) fins a l'actual, Quim Torra, en una iniciativa per reclamar la llibertat de Catalunya.

Fonts de l'organització han explicat que tenen molt avançats els aspectes tècnics, i en aquest sentit han detallat que s'utilitzaran uns llums especials amb els quals ja s'ha fet una primera prova. La previsió és que els punts il·luminats siguin visibles des de més de 40 quilòmetres de distància. Els escaladors que els portaran fins a cadascuna de les cent trenta-una agulles del massís s'hi passaran tota la nit.

Els organitzadors proposen que qui vulgui prendre part en el projecte «Llum i llibertat» es posi en contacte amb el seu centre excursionista per informar-se'n i canalitzar la participació.

No és el primer cop que Montserrat es converteix en l'espai d'una acció innovadora per a les reivindicacions independentistes. L'abril de l'any passat, per exemple, l'emblemàtic Cavall Bernat va ser un dels cims escollits a Catalunya per portar-hi les imatges dels setze polítics i líders independentistes que són a la presó o exiliats. Llavors, unes 3.500 persones, una part dels quals escaladors, ho van fer possible formant una gran cadena humana des de Collbató.