L'actual govern d'Alternativa, que té cinc regidors a l'Ajuntament de Sant Joan, incorporarà els tres del PSC. La possibilitat d'un acord entre els dos grups, que ja s'havia anunciat després que els socialistes donessin el seu suport a la investidura de Jordi Solernou com a alcalde, s'ha acabat materialitzant aquesta mateixa setmana, i s'oficialitzarà al ple que hi ha previst per al proper dimarts a les 8 del vespre.

El pacte s'ha tancat després d'unes setmanes de negociacions a partir de dos programes «que ja eren molt semblants», diu Solernou, però calia posar-se d'acord en la distribució de les regidories. El cartipàs, que fins ara no s'havia aprovat en espera del possible pacte, ja està pràcticament definit i només hi ha pendent de tancar alguns serrells abans del ple de dimarts en què, a banda dels càr-recs, també s'aprovaran les dedicacions, retribucions i indemnitzacions de tots els regidors. Solernou ha avançat que, com a alcalde, ell serà l'únic membre del govern amb dedicació exclusiva, mentre que hi haurà un regidor amb una dedicació parcial de 22 hores i la resta, de 16. Pel que fa a les tinences d'alcaldia, Montse Jové, d'Alternativa, tindrà la primera, i la líder socialista, Èlia Tortolero, la segona.

Els detalls de les condicions del pacte es donaran a conèixer el mateix dimarts amb la publicació de l'acord sencer al web municipal. Un pacte que, en bona part, respon «a les similituds dels dos programes», diu Solernou, si bé hi haurà llibertat de vot dels dos partits quan ho considerin oportú, ja sigui en qüestions d'àmbit local o externes. Per la seva banda, Èlia Tortolero, del PSC, defensa un acord «que posa al davant les persones», i un programa de govern «basat en fer poble i en deixar els temes nacionals a banda», per la qual cosa tot apunta que majoritàriament hi haurà coincidència de vot entre les dues formacions.

A un regidor de la majoria

La incorporació dels 3 regidors del PSC formarà un govern de 8 en un ajuntament de 17 membres, i això vol dir que en faltarà un per a la majoria absoluta. Tanmateix, es reforça la posició inicial d'Alternativa, diu l'alcalde, conscient que «governar tots sols amb tantes àrees seria molt complicat». En aquest sentit, confia que dimarts la proposta de coalició aconseguirà l'aval del ple (n'hi hauria prou amb una abstenció d'algú de la resta de grups), i de cara al futur, «no tanquem la porta a ningú que vulgui treballar pel municipi», apunta Solernou, pensant en la hipotètica incorporació d'algun nou partit al govern.

Tortolero, del PSC, és més prudent en aquest sentit: «No estem ni oberts ni tancats a res perquè ara mateix l'acord és aquest». Diu que un govern de 8 no ha de ser complicat «si la gent té ganes que aquest poble millori i canviïn coses. Escoltarem tothom».