Les primeres abraçades de la nova presidenta del Consell Comarcal del Bages, Estefania Tor-rente (ERC), tan bon punt va ser proclamada oficialment, van ser per a dos companys de partit i també consellers: Eloi Hernàndez, amb qui formarà tàndem de copresidència (ell serà el vicepresident primer i president del Consell d'Alcaldes), i Agustí Comas, de qui agafa el relleu al capdavant de la institució. Les abraçades de celebració culminaven una elecció i un pacte anunciats, el que formaran Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, que suposa, no pas un gir de 180 graus, però sí un canvi de rumb de la composició de l'executiu. No en va, Junts (com a formació hereva de Convergència) feia prop de dues dècades que no formava part del govern comarcal del Bages.

El mandat del Consell comença, doncs, amb un executiu a dos que és rèplica del Govern de la Generalitat, però tant en el discurs final de la nova presidenta com en la intervenció del portaveu d'ERC, Eloi Hernández, manté oberta la porta que pugui acabar sent un govern de quatre. Un executiu que hi sumi les altres dues forces a les quals qualifiquen de sobiranistes: la CUP i En Comú. L'aliança que els republicans van plantejar des del primer moment en el període de negociació, però que no va fructificar perquè tant els cupaires com els Comuns van expressar des del primer moment la preferència per un govern «de progrés» en què Junts quedés a l'oposició.

Eloi Hernàndez va «lamentar» que «no hagi estat possible la integració de la CUP i Comuns», i afirmava que «no reneguem de res del que hem fet en aquests dar-rers mandats, ans al contrari, però ens adaptem als nous temps i creiem que calia un govern molt ampli. I en aquest camí hem trobat la complicitat de Junts per Catalunya». Tanmateix, es mostrava convençut que «els quatre partits junts hauríem fet molt bona feina», i per això afirmava que «deixem la porta oberta» a aquesta entesa en el futur.

Dins una extensa llista d'agraïments (personals i polítics) amb què va iniciar el seu discurs, la nova presidenta, Estefania Tor-rente, en va dedicar un d'específic al grup de Junts per Catalunya «per la seva voluntat d'entesa i per la capacitat per voler arribar a un acord», que ha cristal·litzat en el nou executiu. Però també, més endavant, es va adreçar directament a la CUP i a En Comú, i els va convidar a «donar la mà i treballar col·lectivament».

Més enllà de la composició de govern del Consell, el discurs de Torrente quant als objectius del proper mandat va girar al voltant dels que ja han estat els pilars del que ara s'ha tancat. En essència, continuar reivindicant la potenciació de les infraestructures de la comarca (millora de la C-55, extensió de la gratuïtat de l'autopista sense limitacions horàries i millora de la connexió ferroviària); incidir en els serveis als ajuntaments i les mancomunacions; seguir desenvolupant l'aposta turística; ampliar les polítiques socials; i treballar també per la promoció econòmica de la comarca del Bages.

Estefania Torrente -regidora d'ERC al Pont de Vilomara i que ha format part de l'equip de defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva en el judici del procés al Tribunal Suprem- va tenir un record final pels independentistes presos i exiliats, i un darrer agraïment especial per a Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Oriol Junqueras, «que tant m'han ensenyat».

En la línia de defensa del nou executiu comarcal, la portaveu de Junts, Eulàlia Sardà, destacava que el Consell bagenc «tindrà un govern sòlid i plural, amb una representació del 66% dels consellers i del 75% de les alcaldies». I assegurava que «estarà disposat a treballar per tots els pobles, per la seva gent i pel país».