Els portaveus de la CUP i En Comú, les dues formacions a qui ERC va proposar formar govern incloent-hi Junts, van ser els qui van pronunciar uns discursos més extensos i amb més càrrega, tot i que no d'especial confrontació. Ambdós van coincidir a lamentar que no hagués prosperat un govern d'esquerres amb els seus partits i els republicans.

La portaveu cupaire, Roser Alegre, va avançar que no votarien a favor de la candidata d'ERC (només es va presentar Estefania Torrente i la socialista Montse Badia) «perquè és un pacte que no afavoreix el canvi de polítiques públiques que cal a la comarca». Va insistir que «proposàvem un pacte d'esquerres i sobiranista amb objectius transformadors» que no ha fructificat. I en aquest sentit va manifestar: «Que quedi clar, nosaltres no ens hem autoexclòs. Hem dialogat per un pacte d'esquerres amb presidència i vicepresidència d'ERC. Però ERC ha optat per la comoditat, pel pacte d'executives i de Consells Nacionals».

El portaveu de l'altra de les formacions d'aquest pacte frustrat, Albert Marañón (En Comú), també lamentava que amb el ple d'ahir «es posi el que esperem que sigui només un punt i a part a gairebé vint anys de govern d'esquerres al Consell del Bages, amb diferents fórmules». Marañón expressava que «ens enorgullim de la feina feta per aquests governs», i hi afegia, amb referència directa a ERC, que «és contradictori fer una valoració positiva de la feina feta i, al mateix temps, canviar de fórmula».

Montse Badia, portaveu del PSC (ara principal força de l'oposició amb sis consellers), va fer un discurs ple de cites en què va assegurar que faran una oposició «constructiva però també fiscalitzadora, perquè la feina que es faci des del Consell del Bages tingui sobretot una base social», alhora que instava que el que hi hagi sigui «un treball des del diàleg».

Per la seva part, María Luisa Ramos, de Ciutadans, va destacar que per primer cop són presents al Consell bagenc, representant «la primera força de Catalunya i l'esperança del constitucionalisme», va instar que «posem els ciutadans com a prioritat de la nostra acció» i va avisar que «estarem atents a qualsevol acció que posi la institució al servei de causes que no beneficiïn el conjunt dels ciutadans del Bages».