Des d'ara fins que arrenqui al setembre, els ajuntaments de Manresa, Navàs i Artés donaran a conèixer el programa Suport pagès entre el sectors potencialment interessats. «Ja hem tingut algunes consultes però encara estem a l'expectativa» de veure quina demanda hi haurà i en quina línia serà, apuntaven ahir els tres regidors dels municipis pioners. Tanmateix, els aspectes vinculats amb la comercialització del producte i de com fer-lo atractiu, podrien centrar bona part de les sol·licituds perquè és una de les qüestions «on hi ha més camp per recórrer», apuntava Huguet.

I és que «els reptes de la pagesia no són només tècnics o estrictament agraris de veure, per exemple, quin fertilitzant és el més adequat, sinó que s'ha de pensar en un model de negoci complet, i tenir en comte des de com es planifica la producció fins com s'acaba venent el producte», afegia Huguet. Ell mateix explicava com tradicionalment s'ha tendit molt a intentar vendre a l'engròs, a MercaBarna o a MercaVallès, «però això té un retorn econòmic molt just». Per aquest motiu, cada vegada es torna a valorar més «la presència física, als mercats, a les finques, els circuits curts, la venda directa... que implica més hores de no producció però un retorn econòmic més bo».

Les sol·licituds, a l'Ajuntament

Per sol·licitar l'acompanyament, cal que les persones interessades contactin amb el servei municipal de l'Ajuntament corresponent per concertar la primera entrevista amb el tècnic de referència. En el cas de Manresa, serà a càrrec de la tècnica de l'Anella Verda, Alba Alsina; a Navàs la primera reunió serà amb el tècnic de Sobirania Alimentària i Energètica, Jordi Almiñana; i a Artés, amb el tècnic de Promoció Econòmica, Sebastià Prat.

S'atendran les demandes per part de la pagesia professional establerta als municipis implicats (o veïns) independentment del model de producció que s'estigui desenvolupant. El servei que s'oferirà intentarà orientar els projectes cap a propostes de l'agroecologia i d'economia social i solidària.