Deu anys de la fundació han deixat empremta a Cardona, i la voluntat és de continuar fent feina amb nous estudis científics que ajudin a desenvolupar programes saludables per aplicar al conjunt de la població. Així ho resumia ahir el coordinador general del projecte Healthy Communities de la Fundació SHE, Domènec Haro, hores abans de l'acte previst per a la nit a l'auditori Valentí Fuster, en què es donarien a conèixer públicament les línies mestres de la nova etapa que ara s'enceta.

«Aquests deu anys han servit per revitalitzar Cardona», apuntava Haro, i recordava les diverses intervencions urbanístiques que s'hi han fet a través de la fundació (amb l'ajuda de patrons privats i d'institucions públiques com la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament de Cardona). Durant aquest temps, s'ha condicionat el camp de futbol com a camp de vida activa, s'ha fet l'auditori Valentí Fuster, la xarxa de rutes saludables, dos parcs urbans de salut, i la millora del Camí Nou, que han dotat la població de noves eines de promoció de la salut.

També s'han engegat estudis per analitzar patrons de comportament de la població i veure com poder-los reconduir cap a hàbits de vida més saludables. I això és el que es continuarà fent. Aquesta nova etapa «potser ja no inclourà nous equipaments, sinó programes sobre hàbits de vida saludable d'implementació social» a partir de nous estudis i també d'altres que ja funcionen, diu Haro.

La fundació ara se centra en un projecte científic que preveu tenir la participació d'unes 1.200 persones de Cardona i Sallent. Se'n farà una comparativa de resultats i es desenvoluparan programes concrets.

«Hi ha motivació, soc optimista»

Valentí Fuster descrivia ahir aquests deu anys d'activitat com una etapa «molt profitosa», i posava en relleu el fet que les noves generacions «estan molt motivades» en qüestions vinculades a la salut, «i això em fa ser optimista». El futur de la fundació s'enfocarà a promoure la salut amb un sistema educacional enfocat en etapes, segons l'edat. «Hem de canviar hàbits, i cuidar-nos més».