Moià acollirà aquest cap de setmana El retorn gegant, nom amb el qual s'ha batejat la celebració del 75è aniversari dels Gegants de Moià. Després d'un any fora de la vila per a la seva restauració, les figures dels gegants històrics, Ferran i Isabel, que es van estrenar el 1944, apareixeran aquest dissabte al vespre del tot renovades. Ho faran durant un espectacle de cultura popular que farà un repàs al cicle festiu de la capital del Moianès.

El muntatge Moià Gegant serà el plat fort de l'aniversari, on es podrà veure una representació de la cultura popular moianesa amb la participació de totes les entitats de cultura popular del poble. L'espectacle, que inclou l'estrena de la nova imatge dels gegants, es farà demà a 2/4 de 10 del vespre a la plaça de l'Ajuntament.

El muntatge, en el qual intervenen unes 130 persones, farà un repàs a tot el calendari festiu local «des de la festa de Sant Sebastià i els Tres Tombs fins a la festa major», tal com explica el president dels Geganters de Moià, Leandre Ubasart. Així, es podran reviure en un sol dia tradicions com els garrofins, els Armats, la Cabra d'Or o la festa major.

Un cop descoberts els gegants restaurats i amb la nova indumentària arribarà el moment d'estrenar-los amb la Cercavila del fanalet, una rua de llum, so i colors que rememorarà «el típic ball de Rams de la festa major» i la gent acompanyarà els gegants amb el fanalet i els podrà veure ballar per primer cop.

El 17 d'agost de l'any passat, amb motiu de la Festa de l'Arbre Fruiter, els gegants van marxar de Moià per fer un canvi d'imatge. Després d'uns mesos de restauració al Taller d'Escultura Casserras de Solsona, demà retornen al poble per estrenar la seva nova imatge. En aquest temps, s'han pintat i s'ha reforçat la seva estructura interna amb uns cavallets nous. Tot plegat, amb un cost de 2.577 euros finançats amb ajuts de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Moià.

També s'han confeccionat uns nous vestits amb un pressupost de 7.000 euros, una part dels quals s'han costejat gràcies a una campanya popular de micromecenatge, que es va dur a terme a final de l'any passat, i amb el sorteig de la Grossa de Cap d'any. La part restant està pendent de subvencions de les administracions.

Els gegants de Moià, que celebren 75 anys (la colla en té d'altres parelles que són de creació més recent) es van estrenar el 15 d'agost de l'any 1944. La parella, però, va tenir uns antecessors, que van ser destruïts durant la guerra civil.