A l'estiu el tomàquet és un dels reis de l'hort i ahir era el rei de la plaça del Puigmercadal, on es feia una festa en honor d'aquesta famosa i preuada hortalissa.

A la dotzena de parades que hi havia a la plaça del Puigmercadal hi havia també nombroses varietats d'aquest producte: esquena verd, pebroter, cor de bou, Montserrat, de penjar (amb diferents subvarietats), rosa ple, rosa buit i, fins i tot, els petits cirerols, entre d'altres. Tots amb un denominador comú: són cultivats a la mateixa comarca del Bages i eren els mateixos pagesos que els conreen qui els venien a la plaça.

I cada varietat, en funció de les seves característiques, té els seus usos més propis a la cuina. Els roses i els cirerols per a amanides, els de penjar per sucar pa, i les varietats més plenes també per amanir o fer conserva o sofregits, entre moltes altres possibilitats.

Tot i que no hi va haver aglomeracions, al llarg del matí l'afluència de compradors a les parades era constant i en alguns moments fins i tot es formaven petites cues en algunes parades. Les quatre gotes que van caure entre les 11 i les 12 tampoc no van impedir que la gent s'afegís a la festa.

La Fira del Tomàquet es va completar amb més activitats que es van portar a terme a l'interior del mercat del Puigmercadal. El xef Diego Alías, del restaurant Ca l'Amador, va fer una demostració de com combinar diferents textures de tomàquet amb formatges del Bages. I és que aquest últim producte era el convidat d'aquesta edició de la Festa del Tomàquet del Bages.

A les 11 i a les 12 del migdia es va portar a terme dos tallers de cuina amb tomàquets dirigits als més petits, tot i que la majoria estaven acompanyats d'adults. També des de mig matí, els participants a Bages Jove i Intserlab 4,0, un programa d'inserció laboral, van mostrar les creacions, inspirades en els tomàquets, que han fet amb impressores 3D.

Regalaven clauers als visitants però també exposaven els posatovallons que van fer per al sopar del tomàquet d'aquest dijous passat i altres creacions més decoratives també inspirades en aquesta hortalissa.

Finalment, es va fer un tast de tapes a càrrec dels paradistes del mercat i al migdia un animat concert del grup Clazzics, amb versions modernes i divertides de clàssics de la música.