La proposta de restauració de l'antiga argilera de Sant Mateu amb runa i àrids siderúrgics tractats, es presenta com la possible alternativa al projecte de les bales d'ecoparc, que va impulsar la mateixa empresa, Efienergia, i que encara és als tribunals pendent de resoldre's.

Aquella proposta plantejava cobrir l'antiga pedrera amb bales d'ecoparc (cubs de deixalles compactades), però de seguida es va veure envoltada de polèmica per l'oposició frontal per part de veïns, col·lectius ecologistes i dels ajuntaments de Sant Mateu i Callús, que consideraven que allò convertiria la zona en un gran abocador de matèria contaminant. La Generalitat també va acabar desestimant la petició, però la promotora va portar el cas als tribunals i encara s'han de pronunciar.

Quan fa dos anys es va conèixer la intenció de l'empresa d'impulsar una nova proposta ja es van alçar les primeres crítiques contra la Generalitat, a qui s'acusava d'acceptar que s'obrís un nou front quan encara no hi ha cap sentència respecte del primer plantejament. L'alcalde de Callús, Joan Badia, es manté en la mateixa línia i retreu a la Generalitat que continuï avançant en l'estudi de la nova proposta. «El normal seria resoldre primer judicialment l'anterior, i decidir després en funció del que digui la sentència», apunta. Confia que el jutge acabarà per no autoritzar les bales d'ecoparc, però si no fos així, diu que hi hauria una duplicitat, «i ens podríem trobar que es pogués tirar aquell projecte endavant i tenir també en marxa la nova proposta».