La coalició entre Alternativa i el PSC, que govern en minoria amb 8 dels 17 regidors a l'Ajuntament de Sant Joan, ha ajornat fins al setembre la segona votació sobre sous i indemnitzacions dels membres de la corporació. Era un punt sobrevingut que s'havia d'haver votat al ple d'aquest dimarts al vespre, però que el govern va decidir retirar a última hora per falta de consens i per por que l'oposició tornés a tombar la proposta com fa quinze dies.

L'alcalde, Jordi Solernou, defensa la decisió presa considerant que «hauria estat ridícul portar a votació un punt sense un acord previ». Com que es tractava d'un assumpte sobrevingut va optar per ni tan sols votar la urgència de la proposta «sense que això suposi cometre cap il·legalitat», sosté l'alcalde davant les crítiques de l'oposició, que l'acusa d'haver tingut una actitud irresponsable i poc seriosa per haver retirat unilateralment el punt a última hora. També li retreuen que se'ls va donar a conèixer la proposta definitiva poc abans del ple.

I és que Solernou havia convocat la junta de portaveus dimarts a la tarda mateix, on va exposar la nova proposta confiant que respondria a les peticions que li havien fet la resta de grups i que aquest cop no hi votarien en contra, però tot i que ningú no hauria manifestat explícitament la seva intenció de vot, «ja vam veure clarament quina era la seva posició», diu Solernou.

Fa quinze dies l'oposició en bloc (amb 3 regidors d'ERC, 3 de Junts, 2 de Compromís i un de C's) van tombar la primera proposta, entre altres coses per considerar excessiu el salari global de l'equip de govern que, segons l'oposició, superava en 10.000 euros el que tenia l'anterior executiu (també de 8 regidors) al final del mandat.

La proposta revisada d'aquest dimarts plantejava una reducció salarial de l'alcalde, que passava dels 46.000 euros previstos inicialment a 40.000, i també del conjunt del govern. En aquest cas, un regidor passava d'una dedicació de 16 hores setmanals a 15, i un altre de 16 a 13, la qual cosa (sumada a la baixada de sou de l'alcalde) deixava el global de l'equip de govern en 130.860 euros.

Solernou sosté que amb aquesta revisió la qüestió salarial relativa a l'equip de govern queda com volia l'oposició, o sigui, igual que al final de l'anterior mandat, tot i que augmenta el global de dedicacions. Tanmateix, haurien quedat alguns serrells per resoldre en la qüestió de les indemnitzacions, sense els quals l'alcalde considera que no s'hauria pogut aprovar la proposta en un ple que, a sobre, va tenir l'absència de dos regidors del govern, la qual cosa debilitava encara més la seva posició. «Som conscients que tenim minoria i ens volem assegurar d'aprovar les propostes», apunta Solernou, però demana«corresponsabilitat» a la resta de grups «perquè el que tampoc no estem disposats a acceptar és que ens manin des de l'oposició».

L'alcalde insisteix a continuar negociant i confia que s'arribarà a bon port en el proper ple. «»Tenim un mes per parlar-ne, i ens posarem les piles perquè de cara al setembre es pugui tirar endavant», diu Solernou, i reitera que «no volem portar al ple res que d'entrada ja sabem que no s'aprovarà».

L'oposició lamenta el retard amb què ha conegut la proposta i que s'hagi impedit debatre-la al ple

La proposta s'ha conegut tard i no s'ha pogut debatre al ple per mirar de resoldre els serrells que quedaven. Són els principals retrets que membres de l'oposició feien aquest dimecres a l'equip de govern després que va suprimir del ple el punt dels sous i indemnitzacions.

Ramon Planell, d'ERC, explica que el seu grup s'havia plantejat d'abstenir-se, «però abans de decidir el vot esperàvem conèixer els arguments del govern» en qüestions pendents de tancar. ERC considera «arreglat» el tema salarial, però té dubtes pel que fa a les indemnitzacions que esperava poder resoldre al ple. Entén que «no són ni raonades ni proporcionals» perquè es paguen 110 euros per assistir al ple, «que és el màxim òrgan decisori», i 216 per assistir a la junta de govern. També voldria que l'oposició pogués cobrar un sou d'acord amb la seguretat social, i no en concepte d'indemnitzacions.

Per la seva banda, Albert Marañon, de Compromís, considera una «irresponsabilitat» la manera com s'han fet les coses, en el sentit que hi ha hagut dues setmanes de marge i en canvi, la proposta no es va conèixer fins a la junta de portaveus d'abans del ple. Retreu a l'alcalde que no tirés endavant el punt «per haver estat incapaç de negociar».