L'Arxiu Municipal de Súria ha finalitzat l'ordenació, classificació i inventari del fons Josep Graells i Circuns, la donació del qual va tenir lloc l'any 2015, poc després de la seva mort, per part dels hereus d'aquest exregidor i activista cultural molt vinculat al Poble Vell. Properament, es farà pública una relació d'aquest material documental per tal facilitar-ne la consulta a les persones interessades.

L'inventari d'aquest fons documental ha estat realitzat en el marc del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona, al qual pertany l'Arxiu Municipal de Súria des de l'any 2010. La donació del fons Josep Graells i Circuns va ser feta per la seva filla, Maria Graells i Vilaseca. Josep Graells va ser regidor de Cultura (1955-61), fundador de la històrica entitat Fadrinets del Poble Vell (1953), recuperador de les festes d'aquest barri (1956) i impulsor del moviment geganter a la vila (1956), que va mantenir fins a la seva mort, entre altres iniciatives de dinamització cultural.

Entre la documentació que forma part d'aquest fons, destaca la referida als Fadrinets del Poble Vell, l'adquisició i recuperació de diferents parelles de gegants, la celebració del Corpus, el Via Crucis a Sant Salvador, goigs, himnes i correspondència amb alguns prohoms de la vila. Un dels documents més remarcables del fons és un àlbum d'agraïment que les autoritats i personalitats de la vila van dedicar al secretari municipal i farmacèutic Melcior Canal per la seva actuació durant l'epidèmia de còlera del 1885.

En breu, els instruments de descripció del fons Josep Graells i Circuns seran accessibles a la xarxa per donar a conèixer a la ciutadania el contingut del fons i, d'aquesta manera, poder accedir-hi i consultar-lo.

La donació d'aquest fons se suma a les que l'Arxiu Municipal de Súria ha rebut els darrers anys, entre les quals destaquen les de la fàbrica de Cal Jover (final del segle XIX-2000), la del poeta Salvador Perarnau (1895-1971), la del fons fotogràfic de Salvador Vila i Sala i M. Rosa Vers i Peralba (mitjan dècada del 1950 a mitjan dècada del 2000), la de l'antic grup de colònies El Corriol (1982-2002), el Llibre de notes, 1732 (1732-1820) donat per Rosa Sallés i Peramiquel, la de la Coral Bell Repòs-L'Esplai (1982-2017) i la del Centre d'Esport Súria (1920-2010).

Amb aquest acte, l'Arxiu Municipal de Súria vol continuar la recuperació i la conservació del patrimoni documental del municipi a través de les donacions de fons que puguin fer els particulars, les entitats i les associacions de la població.