L'Institut Català de la Salut (ICS) ha iniciat el desplegament als centres d'atenció primària de la Catalunya Central d'un programa de suport a la presa de decisions clíniques dels professionals d'infermeria en la seva pràctica assistencial diària.

Es tracta del programa ARES-AP, d'harmonització d'estàndards de prestació de cures a l'atenció primària, que deriva del programa ARES d'hospitals impulsat fa 11 anys, i que dissenya la Direcció de Cures de l'ICS. L'objectiu del pla és garantir l'evidència i el rigor científic, vetllar per l'actualització contínua dels professionals, minimitzar la variabilitat de la pràctica infermera, i garantir l'equitat i al seguretat dels pacients.

Hores d'ara hi ha harmonitzats els primers 97 plans de cures estàndards dels casos més freqüents que s'atenen als centres d'atenció primària. Els han elaborat professionals d'infermeria clínica i altres entitats proveïdores, i s'han centrat en malalties cròniques en adults (com la diabetis, la hipertesió, la malaltia obstructiva crònica, o la insuficiència cardíaca), en els problemes aguts (que inclouen la diarrea, ferides, dolor lumbar o infeccions d'orina), i també els principals motius d'atenció pediàtrica (com l'asma, la dermatitis atòpica, les dificultats en la lactància o el sobrepès).

La primera prova pilot del programa a la Catalunya Central es va fer el maig al Baix Berguedà, i el juny, a Artés. Els propers centres on s'implementarà el projecte són l'EAP Igualada Urbà, l'EAP Vall del Ges, i l'EAP de Sant Joan de Vilatorrada.