Allunyar-se dels pensaments vinculats amb l'alcaldia i desconnectar de la rutina diària al consistori. Els alcaldes aprofiten el període de vacances per fer un parèntesi en la seva agenda política. No obstant això, sovint desconnectar esdevé un repte complicat, ja que el telèfon mòbil i els documents digitals que reben per correu s'encarreguen de mantenir-los informats dels moviments de la casa de la vila. En molts casos, la tecnologia interromp les seves vacances, però en altres casos els mateixos alcaldes afirmen que se'ls fa difícil marxar sense tenir un ull posat a l'Ajuntament.

«Desconnectar és difícil, i encara més quan les escapades són curtes», afirma l'alcaldessa de Castellbell, Montserrat Badia. Explica que, amb la possibilitat de signar documents de forma electrònica, «sovint t'endús feina a casa mentre estàs de vacances». L'alcalde de Gironella, David Font, també assenyala que els «primers dies de vacances aconsegueixo oblidar-me de la feina, però quan ja s'acosta la tornada començo a estar més pendent del mòbil per estar al cas del que està passant a l'ajuntament».

Quan els alcaldes agafen un temps de vacances, cedeixen les seves funcions a l'alcalde accidental, que normalment és el primer tinent d'alcaldia. «Malgrat la presència de l'alcalde accidental és difícil desprendre's completament de les responsabilitats i tens la necessitat d'estar al cas», comenta l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba. Afirma que ser alcalde d'un municipi petit suposa assumir aquest paper les 24 hores del dia, «ja que els veïns t'interpel·len sempre pel car-rer».

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, assegura que s'emporta les inquietuds del càrrec quan viatja. «Quan aterro en un indret nou em fixo en la distribució del mobiliari urbà, en el funcionament dels serveis municipals o en les tradicions populars del municipi per agafar idees per a Berga», afirma. Destaca que la tecnologia «em permet signar un document des de qualsevol punt però alhora provoca que en períodes de descans estigui més pendent de la feina».

Malgrat la dificultat de desconnectar, la majoria d'alcaldes de la Catalunya Central fan vacances. Però n'hi ha alguns, com l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, que es quedarà al poble. Assegura que fa anys que no fa vacances. Apunta que, durant l'estiu, la feina a l'Ajuntament afluixa i, per tant, aquest canvi de ritme «ja són unes vacances». Ell reparteix la seva jornada laboral entre les obligacions al capdavant de l'alcaldia i la seva empresa particular.