Com que la Botjosa i Vilafruns van ser propietat de l'empresa que explotava les mines i ara depenen directament d'una societat estatal (Sepides) que penja del ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, els ajuntaments de Sallent i Balsareny s'han mantingut històricament al marge del seu manteniment. Però en el cas de Sallent, això té els dies comptats, mentre que en el de Balsareny la situació és més incerta, tot i que l'Ajuntament no se'n vol desentendre i està pendent d'una trobada amb representants de Sepides per veure com s'encara la situació.

L'Ajuntament de Sallent i Sepides van signar un conveni el mes de maig passat pel qual l'Estat es compromet a fer una aportació anual de 20.000 euros a canvi que sigui l'Ajuntament qui assumeixi les tasques de manteniment del barri, en aquest cas de la Botjosa. Amb les eleccions municipals pel mig i el canvi de govern que hi ha hagut en aquest consistori, de moment encara no s'ha avançat en la qüestió, però es preveu posar fil a l'agulla a partir del setembre.

L'alcalde, Oriol Ribalta, considera que 20.000 euros anuals «són insuficients» per podar posar al dia un barri que acumula «un important dèficit històric en manteniment». Diu que, «conscients de la feina que hi ha», caldria una inversió més elevada «si volem dignificar aquest barri», però al mateix temps admet que el conveni és tan recent que «ara per ara seria inviable intentar fer una renegociació» quan ni tan sols s'ha rebut la primera partida. A més, afirma que té un termini de caducitat que s'hauria de complir.

L'Ajuntament aprofitarà el màxim aquests diners per intentar millorar el barri tant com es pugui, «i ho farem parlant amb els veïns», diu l'alcalde, «perquè ens diguin què és el que voldrien prioritzar». L'Ajuntament vol concertar una trobada amb els veïns aquest setembre, com a pas previ a la reunió amb representants de Sepides, amb qui s'hauran de concretar els termes en què es desenvoluparà el conveni. Un cop en marxa, la idea és «que el mateix barri es vagi autoorganitzant» en la manera de fer el manteniment i d'establir les prioritats.

Quant a la possibilitat d'una hipotètica compra o traspàs del bar-ri perquè passi a mans de l'Ajuntament, per ara no es planteja. «Cal anar pas a pas», diu Ribalta.

En el cas de Balsareny (respecte de Vilafruns), no s'ha arribat tan lluny, i l'Ajuntament és prudent a l'hora de fer pronòstics. Primer vol parlar amb els veïns per veure quines mancances tenen, i després amb representants de Sepides, amb qui ja s'està preparant una trobada, segons ha explicat l'alcaldessa, Noèlia Ramírez. Admet que caldria més manteniment, com a mínim de l'entorn, de cara a la prevenció d'incendis, però més enllà d'això vol esperar a veure què en surt de les reunions pendents.

L'Ajuntament de Balsareny també ha inclòs l'antiga colònia en el nou sistema de recollida de brossa que acaba d'implementar.