L'Ajuntament de Callús preveu començar el mes de setembre les obres de rehabilitació de l'ermita de Santa Maria de Viladelleva, una de les icones del municipi, que es troba a uns sis quilòmetres del nucli urbà. Els treballs s'han adjudicat a l'empresa Constructora d'Aro, que està treballant en el pla de seguretat amb la previsió de poder arrencar el mes vinent la primera fase de rehabilitació del temple romànic.

Per dur a terme les primeres actuacions de rehabilitació l'Ajuntament de Callús ha rebut una subvenció de 103.000 euros de la Diputació de Barcelona. Els treballs d'aquesta primera fase se centraran en l'estabilització de l'edifici, sobretot la volta de l'absis que presenta una deformació i, segons l'alcalde de Callús, Joan Badia, és allà «on hi ha més problemes d'estabilitat».

Santa Maria de Viladelleva és una església rural que consta d'una sola nau, originària del segle XI. Amb el pas del temps l'ermita presenta algunes deficiències que en fan necessària una restauració. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Callús va demanar el suport tècnic al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, que va fer-ne un estudi a partir del qual ara s'ha plantejat la seva rehabilitació, que s'afrontarà en diferents fases.

Els objectius de la proposta d'intervenció elaborada per la Diputació de Barcelona són garantir l'estabilitat de l'edifici i la seguretat dels seus usuaris, millorar les condicions d'estanquitat i enfortir la relació entre el monument i la col·lectivitat.

L'ermita de Viladelleva, que el seu propietari va cedir a l'Ajuntament de Callús l'any 2005, és un dels atractius turístics de què disposa aquest municipi, a banda de ser un emblema de Callús. Per aquest motiu, el consistori destaca la importància de la seva restauració i conservació.

Ara, l'ermita acull anualment dues misses, una a la primavera i una altra a la tardor. Tot i que ja és visitable, l'estructura està apuntalada i l'objectiu és que es pugui visitar amb tota seguretat a partir de les obres de rehabilitació que s'hi facin a partir d'ara.

El retaule barroc ja es restaura

D'altra banda, l'Ajuntament de Callús també ha iniciat la restauració del retaule barroc que hi ha a l'interior de l'ermita de Viladelleva, i que és obra del manresà Josep Sunyer. Aquest retaule estava guardat en unes golfes des del 1962, i va ser cedit recentment al consistori per l'antic propietari de l'ermita.

Es tracta d'una valuosa peça que un cop restaurada «s'exposarà al públic a la mateixa ermita o en algun altre indret per determinar», apunta l'alcalde de Callús, Joan Badia.

El consistori ha obtingut una subvenció de la Generalitat de Catalunya per fer la primera fase de restauració.