Les majories absolutes de la Catalunya Central superen el nombre de coalicions però perden pistonada. Les darreres eleccions municipals van registrar un total de 105 ajuntaments que presenten una força majoritària que pot governar en solitari. Aquest nombre suposa un retrocés de dos punts respecte a les eleccions municipals de l'any 2015, quan hi va haver 107 majories absolutes.

Durant els últims anys, les majories absolutes a la Catalunya Central seguien una tendència creixent després de cedir terreny als governs en coalició i minoria entre els anys 1999 i 2007. En aquest període, les majories absolutes van passar del 89% de municipis al 74%. Però l'any 2011 els governs en majoria van començar a repuntar fins al 78% i l'any 2015 la taxa es va elevar al 79%.

Enguany, però, la tendència a l'alça s'estronca i la xifra retrocedeix fins al 77%. Tot i la petita davallada, la majoria d'ajuntaments segueixen estan dominats per governs amb majoria absoluta. El percentatge de majories oscil·la a l'entorn del 80%.

Destaquen alguns casos singulars com la Cerdanya o el Moianès, on només hi ha un municipi que presenta un ajuntament sense majoria. En el cas de la Cerda-nya, es tracta del municipi d'Alp, i en el cas del Moianès, de Moià.