La Plataforma Animalista de Santpedor (PAS) ha valorat positivament la decisió de l'Ajuntament de Santpedor de portar a consulta popular la continuïtat de les vaquetes al municipi. El col·lectiu, que fa tres anys ja va demanar una consulta, ha fet pública la seva voluntat de formar part obertament en tot el procés participatiu.

L'equip de govern (ERC i Junts per Santpedor) ha anunciat aquesta setmana que sotmetrà la decisió de continuar o no les vaquetes de festa major a un procés participatiu. La consulta encara no té format ni una data concreta, però es farà aquesta tardor, abans de l'aprovació dels pressupostos del 2020 i per donar un marge de temps suficient a la Comissió de Festes per preparar el programa d'activitats de cara a la festa major del proper mes de juny. La plataforma animalista afirma en un comunicat que «el recent incident en els correbous de Vidreres on van resultar ferides 19 persones, han precipitat sens dubte aquesta decisió, malgrat que l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, afirmi que no hi ha cap tipus de relació».

El col·lectiu recorda que al 2016 ja es va reunir amb l'equip de govern i la resta de partits de l'oposició per proposar la possibilitat de fer una consulta popular sobre l'espectacle dels correbous. Davant la manca de posicionament, l'abril del 2017 en un ple municipal i en forma de pregunta, la plataforma va tornar a demanar fer una consulta popular. Aleshores, diuen, «l'equip de govern, encapçalat per l'actual alcalde, s'hi va oposar de manera ferma i contundent, i van negar que al poble existís cap debat entorn d'aquest espectacle i que estaven a favor de la seva continuïtat».

La plataforma, amb el suport de la Fundació Fauna i altres entitats animalistes, ha anunciat que hi participaran activament amb una campanya al poble per «informar de primera mà sobre la realitat dels correbous i la vulneració dels drets d'aquests animals».