Les reaccions de la comunitat de Montserrat no es van fer esperar ahir, tan bon punt es va fer públic l'informe de la comissió d'investigació dels casos d'abusos a menors.

En un comunicat emès pel pare abat, Josep Maria Soler, en nom de la comunitat, es van qualificar de «vergonyosos» els abusos a menors comesos per membres de la comunitat, i al mateix temps «demanem perdó a totes les víctimes i ens posem a la seva disposició, com hem fet en tot moment, per ajudar-les en el seu dolor i sofriment».

En aquesta mateixa línia, l'abadia reiterava la seva «condemna més absoluta a qualsevol tipus d'abús a menors», i reafirmava el compromís de tota la comunitat montserratina «de lluitar amb fermesa contra una problemàtica tan greu que afecta tota la nostra societat».

El mateix pare abat, que l'any 2000 va rebre la denúncia d'una de les víctimes del germà Andreu Soler i va apartar el monjo dels escoltes enviant-lo al monestir del Miracle, on no tenia contacte amb menors, admetia que ara «actuaria de manera diferent». Diu que ho faria d'una forma «més ferma i contundent», perquè es tracta d'una «xacra social molt greu».

Per la seva banda, el portaveu del monestir, Bernat Juliol, parlava del germà Andreu Soler com d'un «depredador sexual», i reconeixia que viure des de dins la investigació i escoltar els testimonis «ha estat dur». «Sentir uns testimonis tan dolorosos i saber que qui ha fet el dolor és la teva comunitat no és fàcil», explicava ahir, tot remarcant, però, que el més important és haver donat a les víctimes «l'oportunitat de parlar», i ara «poder-les ajudar».

Pel que fa al cas de V. T. M, i en referència al que ja diu la comissió, Juliol explicava que l'aleshores pare abat, Cassià M. Just, va actuar amb «celeritat» i «transparència». Després de reunir-se amb els pares de les víctimes de V. T. M. i amb els escolans més grans, va prendre «decisions concretes i definitives» per allunyar el monjo del contacte amb menors. «El va enviar a l'estranger i, quan va tornar, no va tenir contacte amb menors. Als anys 80 va marxar del monestir».

Quant a l'altre cas, «no hi ha hagut cap conspiració per amagar els fets», assegurava, tot i que, «si va passar, és perquè els mecanismes no van funcionar».