El ball de bastons de Cardona ha tingut aquest dissabte a la tarda dues nenes entre els vuit components de la colla per primera vegada a la història. Mariona Gómez, de 6 anys, i Joana Tristany, de 5, han ballat al costat dels sis companys, tots nens en diversos punts del recorregut que ha portat la imatge de la Mare de Déu del Patrocini des de la residència de Sant Jaume fins a l'església.

Abans de començar hi havia una mica de nervis, però sobretot, moltes ganes de ser les primeres nenes de la història que participen en el ball, des que el 2017 l'organització va canviar el protocol i va aprofitar-ho per intentar, quan sigui possible, aconseguir la paritat i fer dos grups, un de quatre nens i un de quatre nenes, explicava a les portes de la residència el coordinador del ball, Albert Cugueró.

Després dels assajos de l'estiu i de l'actuació (encara sense vestir) que ja es va fer dies enrere en la Novena, les dues balladores esperaven amb candeletes l'estrena d'aquest dissabte. "És una mica cansat però molt divertit", apuntava Tristany, i la seva companya, la Mariona, explicava il·lusionada que ja havia vist el ball altres anys i que ara estava "molt contenta" de poder-hi participar. Pel que fa als sis nens que conformen la resta de la colla, n'hi ha dos que també ballaven per primer cop, i els més veterans deien que estan encantats de repetir. Tots ells estan contents de tenir companyes de ball per primera vegada.

A la primera actuació davant la residència, en què els vuit infants han llegit cadascun un vers dedicat a la verge, ha començat la processó fins a l'església, amb dues parades entremig i uns vint minuts de durada. Un cop davant l'església, han fet una nova actuació (sempre acompanyats per la Banda de Música de Cardona), enmig d'una multitud de gent en rotllana que ja s'esperava, i que també ha comptat amb el ball de l'Àliga. I el comiat, ha estat dins el temple, on s'ha col·locat la imatge de la Mare de Déu fins que dimarts, al final de la festa major, tornarà a ser portada a la residència amb el recorregut invers.