El ball de bastons de Cardona va tenir ahir a la tarda dues nenes entre els vuit components de la colla per primera vegada a la història. Mariona Gómez, de 6 anys, i Joana Tristany, de 5, van ballar al costat dels sis companys, tots nens, en diversos punts del recorregut per portar la imatge de la Mare de Déu del Patrocini des de la residència de Sant Jaume fins a l'església.

Abans de començar hi havia una mica de nervis, però sobretot moltes ganes de ser les primeres nenes de la història que participen en el ball, des que el 2017 l'organització va canviar el protocol i va aprofitar-ho per intentar, quan sigui possible, aconseguir la paritat i fer dos grups, un de quatre nens i un de quatre nenes, explicava a les portes de la residència el coordinador del ball, Albert Cugueró.

Després dels assajos de l'estiu i de l'actuació (encara sense vestir) que ja es va fer dies enrere en la Novena, les dues balladores esperaven amb candeletes l'estrena d'ahir. «És una mica cansat però molt divertit», apuntava Tristany, i la seva companya, la Mariona, explicava il·lusionada que ja havia vist el ball altres anys i que ara estava «molt contenta» de poder-hi participar. Mariona Gómez i Joana Tristany van ballar al costat d'Oriol Barrera, Jordi Cugueró, Joan Flores, Raúl Ballesteros, Jordi Espelt i Biel Arrabal. Entre els sis nens que formen la resta de la colla, n'hi havia dos que també ballaven per primer cop, i els més veterans deien estar encantats de repetir. Tots ells es mostraven contents de tenir companyes de ball per primera vegada.

A la primera actuació davant la residència, en què els vuit infants van llegir cadascun un vers dedicat a la Verge, va començar la processó fins a l'església, amb dues parades entremig i uns vint minuts de durada. Un cop davant l'església, van fer una nova actuació (sempre acompanyats per la Banda de Música de Cardona), enmig d'una multitud de gent en rotllana que ja s'esperava, i que també va veure el ball de l'àliga. El comiat es va fer dins el temple, on van col·locar la imatge de la Mare de Déu fins que dimarts, al final de la festa major, torni a ser portada a la residència amb el recor-regut invers.

El ball de bastons (del qual es té la primera referència de l'any 1704) consta de sis balls diferents que ahir es van anar alternant al llarg de tot el recorregut. De cara a l'any que ve, ja se sap que hi haurà un únic relleu, i serà un nen. S'ha de veure quants canvis hi haurà de cara al 2021, i si serà possible aconseguir la paritat per primera vegada.