Religiosos de comunitats del Bages asseguren que els casos d'abusos sexuals no estan distanciant els feligresos de l'Església. Diuen que la pederàstia dins de grups cristians, que està sortint a la llum a arreu del món en els darrers anys, crea repulsió per part dels creients, però afegeixen que diferencien la fe i l'evangeli dels abusos perpetrats per membres de les comunitats.

Mossèn Joan Antoni Castillo, de la parròquia de Viladordis, assegura que no percep que s'hagin perdut feligresos ni que hi hagi més distanciament entre les institucions i els creients, i assegura «que la gent diferencia els culpables dels abusos de l'Església», i recorda que en el bisbat de Vic s'ha obert un protocol per evitar que hi hagi casos en les comunitats religioses de la regió central, tal com estan fent altres diòcesis. Es tracta d'una nova manera de procedir de les institucions eclesiàstiques propiciada per la Santa Seu, capitanejada pel papa Francesc, d'erradicar i denunciar la pederàstia en l'Església. De fet, fonts del bisbat de Vic han assegurat a aquest diari que s'està fent un esforç, en la línia del que demana el Papa, per aconseguir un canvi de cultura. Les mateixes fonts del bisbat afirmen que els agents de pastoral i els fidels consideren el protocol i les mesures un pas necessari i ho comparteixen.

La germana superiora de la comunitat de les Vedrunes de Manresa, Maria Trullols, dona suport a l'abat de Montserrat i pensa que «està fent les actuacions que havia de fer» i remarca que «ja ha demanat diverses vegades perdó». Per la seva banda, el rector de la basílica de la Seu de la capital del Bages, Jean Hakolimana, es refereix a l'evangeli per parlar de la reparació dels casos d'abusos en comunitats religioses. «En primer lloc hi ha d'haver un reconeixement dels fets, després la disculpa i més tard la reparació. Així està plantejada la penitència i així és com ha actuat l'abat, que s'ha mostrat a disposició de les víctimes», explica. Entén, per tant, que l'abat ha actuat correctament.

L'Associació d'Amics de Mossèn Huguet, de Solsona, també tracta la qüestió parlant de canvis. No és una entitat religiosa, però sí que aborda qüestions de religió. El president de l'entitat, Ramon Segués, considera que «l'impacte és molt gran i lamentable», i afegeix: «Crec que és una constatació més que l'Església té greus mancances estructurals: l'ordenació de la dona, el celibat i el matrimoni dels capellans... Que han provocat aquestes conductes reprovables i durant anys silenciades». El responsable de l'associació solsonina creu que l'actuació del pare abat és una part del camí a seguir. «Transparència, penediment, reparació del mal fins on sigui possible i, sobretot, evitar nous casos. Tot i que crec que si no hi ha canvis importants a l'Església, serà una tasca molt difícil. Si l'Església catòlica no es posa les piles i s'adona que som en ple segle XXI, ho tindrà molt difícil per tirar endavant», afegeix.