L'acte d'il·luminar les agulles de Montserrat es farà finalment la nit del 30 de setembre a l'1 d'octubre. La iniciativa, que pretén exigir la llibertat dels líders independentistes a la presó i a l'exili, s'havia de portar a terme la vigília de la Diada, però es va haver d'ajornar pel mal temps.

L'organització de la iniciativa, que formen Artistes de la República, l'ANC, Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i Òmnium Cultural, va anunciar ahir oficialment en un comunicat la nova data, i explica que han optat per fer-la coincidir amb la commemoració dels dos anys del referèndum.

En el mateix comunicat, els impulsors de l'acte afegeixen que es tracta d'una proposta «singular», en un indret «mundialment conegut», i confien en el fet «que les imatges que se'n derivaran reforçaran, per contrast, les de la repressió que van fer la volta al món en les votacions de l'1 d'octubre» del 2017.

L'acte començarà el dia 30 de setembre al migdia i es perllongarà fins al dia 1 al matí. És previst que hi participin prop de mig miler d'escaladors.

L'endemà, les torxes

L'anunci d'una nova data per a la il·luminació de les agulles de Montserrat arriba uns dies després que es comuniqués també l'ajornament de la marxa de torxes fins a Lledoners, prevista per a la vigília de la Diada i que també es va haver d'ajornar per la pluja. En aquest cas, les set assemblees territorials de l'ANC, organitzadores de l'acte, van decidir posposar-lo fins a la tarda-vespre del dia 1 d'octubre, també coincidint amb els dos anys de celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017.