Castellbell i el Vilar retrà aquesta tarda un homenatge als tres alcaldes republicans del municipi que van ser afusellats pel franquisme l'any 1939, Esteve Biosca, Isidre Vila i Salvador Vila. Coincidint amb el 80è aniversari d'aquells fets, l'Ajuntament ha programat un acte en la seva memòria i per reconèixer públicament la seva trajectòria. Serà a les 7 de la tarda al Centre Cultural Joan Masats, i es preveu que s'allargui aproximadament fins a les 9 del vespre.

L'acte central, que s'ha batejat amb el nom de «republicanisme, memòria i justícia, 80 anys de l'afusellament dels tres alcaldes republicans, 1939-2019»», consistirà en una taula rodona per recordar aquells fets. Tindrà la participació de l'exlíder d'ERC al Congrés dels Diputats i expert en memòria històrica, Joan Tardà; de la presidenta del Centre d'Estudis El Brogit, Elisabeth Camperola; de l'historiador i escriptor Genís Frontera; i de la cofundadora de l'Associació Memòria.cat, Conxita Parcerisas.

A banda de la taula rodona, en aquest mateix acte també es farà una breu exposició històrica que recordarà com van ser els anys del republicanisme a Castellbell i el Vilar i l'entorn, i es farà divulgació de la biografia tant social com política dels tres exalcaldes afusellats, que procedien del món sindical.

Es preveu que assisteixin a l'acte familiars dels tres homenatjats, als quals l'any passat ja es va fer un acte de record, en aquell cas coincidint amb la Diada de l'Onze de Setembre.