L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha aprovat declarar l'edifici de Cal Casajoana, ubicat al carrer Padró 6-8, com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), pel seu valor arquitectònic, cultural i històric. L'immoble acollirà el nou museu que Sant Fruitós vol dedicar al món del vi i la viticultura, i que preveu portes el primer trimestre de l'any vinent.

Aquesta denominació protegeix l'edifici original impossibilitant que s'hi puguin realitzar modificacions substancials, que es pugui enderrocar i alhora s'assegura la seva integritat. A banda aquesta designació permet al consistori demanar ajuts per a la conservació d'immobles d'alt valor arquitectònic.

La iniciativa de protegir arquitectònicament aquest edifici ha estat impulsada per l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages de forma coordinada amb la família propietària de l'immoble. Un cop registrat l'edifici com a BCIL, s'inscriurà en l'inventari de patrimoni arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.

Nou museu del vi

L'Ajuntament de Sant Fruitós ja ha enllestit la primera fase de les obres d'adequació de l'edifici de Cal Casajoana, ubicat als números 6 i 8 del carrer Padró, que va llogar per poder-hi ubicar el nou museu municipal, i ara falta museïtzar-lo. El nou espai ubicat a la planta baixa de l'immoble crearà un discurs museístic relacionat amb el vi i la viticultura al Pla de Bages.

A més dels suports audiovisuals i gràfics, el nou museu tindrà una selecció d'una vintena de peces de gran format de les que hi ha a l'actual museu de la rectoria vella i que s'han anat recopilant al llarg dels anys a través del Col·lectiu de Recerca Històrica, que gestiona el museu municipal.

En una segona fase, encara per determinar, també es preveu adequar la primera planta de Cal Casajoana amb un relat que podria versar a l'entorn de la història d'una casa benestant de l'època», tenint en compte que conté mobiliari del segle XIX d'interès patrimonial.