Laura Vilagrà, exalcaldessa de Santpedor i exdelegada del Govern a la Catalunya Central, començarà a exercir a partir d'avui com a gerent del Consell del Bages. El ple de l'ens comarcal va donar ahir llum verd al nomenament de Vilagrà, que assumirà aquest càrrec en substitució de Cristina Rubio, que l'ha ocupat durant els darrers 18 anys.

Tal com va avançar Regió7, l'exalcaldessa republicana era la candidata a ocupar la gerència del Consell a proposta del mateix govern (ERC i JxC), escollida després d'una convocatòria de lliure designació oberta per aquest organisme, al qual es van presentar inicialment un total de 21 persones. El seu nomenament es va sotmetre ahir a votació del ple del Consell Comarcal i es va aprovar amb els vots favorables dels dos grups que formen el pacte de govern, mentre que el PSC i la CUP hi van votar en contra i En Comú i Ciutadans es van abstenir.

Tots els grups de l'oposició que van fer una intervenció en aquest punt (En Comú, la CUP i socialistes) van coincidir en dos aspectes del seu argument. D'entrada, lloant la figura de Laura Vilagrà, de qui tots van afirmar que no posaven en dubte la seva vàlua per exercir el càrrec, per la seva formació i, sobretot, per la seva àmplia experiència i coneixement del món i de l'administració local, i de la mateixa estructura i funcionament del Consell, del qual va ser consellera. Tanmateix, tots tres grups van ser molt crítics amb el procediment per a l'elecció, ja que, a grans trets, consideren que es tracta d'una elecció d'un càrrec de confiança que s'ha volgut bastir de procediment reglat.

Tant Albert Marañón, d'En Comú, com Guillem Cabra, de la CUP, van lamentar la «manca» d'uns «criteris de puntuació objectius» que permetessin justificar plenament l'elecció. Cabra hi va afegir que «ens entristeix que en el primer ple ja haguem de denunciar opacitat» perquè «no s'hagin acreditat mèrits objectius per a un càrrec que percebrà 55.000 euros anuals».

Per part del PSC, Montse Badia va argumentar que no criticaven pròpiament les bases del procediment, sinó que aquestes no es veien objectivament reflectides en les actes de selecció. Va subratllar que, «si es volia escollir una persona de confiança, és legítim, però no es pot disfressar de procediment transparent». I va afegir que «aquesta opacitat perjudica la mateixa persona, perquè quedarà com l' endollada, quan penso que és una persona superpreparada».

El vicepresident primer del Consell, Eloi Hernández (ERC), va defensar que, «com diu el reglament, s'ha fet una convocatòria de lliure designació, no un concurs, perquè és un càrrec que depèn de presidència», però que tot i així es va voler fer amb un procediment obert «i la prova és que s'hi han presentat 21 persones». Hernández va respondre que «s'han adonat que les bases no els agradaven quan han sabut el nom de la persona» i va negar que hi hagués «cap decisió predeterminada».

Vilagrà ha tingut una llarga trajectòria vinculada a l'administració local. Sota les sigles d'ERC, l'any 1999 va entrar com a regidora a l'Ajuntament de Santpedor, població d'on esdevendria alcaldessa quatre anys més tard. Va ser consellera comarcal i delegada del Govern a la Catalunya Central.