L'Ajuntament de Súria s'haurà d'estrènyer el cinturó durant aquest any i el vinent. El consistori, governat pel pacte entre el PSC i els independents GIIS, va donar llum verd en el ple municipal celebrat dijous al vespre a un pla econòmic financer per als dos exercicis. En definitiva, un pla d'ajust, ja que, segons l'executiu local, l'objectiu essencial d'aprovar aquest document, elaborat pels serveis tècnics de la Diputació, és «garantir la solvència econòmica, el superàvit estructural i la viabilitat pressupostària de la institució municipal».

La seva elaboració va ser sol·licitada per l'Ajuntament de Súria en constatar, segons han explicat fonts de l'equip de govern, que «la liquidació del pressupost municipal de l'exercici 2018, l'últim del darrer mandat, no complia l'objectiu d'estabilitat pressupostària i de la regla de la despesa, que són d'obligat compliment per a les administracions locals juntament amb l'objectiu de deute, que sí que es compleix». En aquests casos, hi afegeixen, «la legislació vigent obliga a aplicar un pla econòmic financer fins a la recuperació de l'estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera». El pla es va aprovar amb 10 vots a favor (PSC, GIIS, aiS i Junts per Súria), mentre que els 3 regidors d'ERC hi van votar en contra

Segons les mateixes fonts, l'aprovació d'aquest pla no afectarà el finançament dels serveis bàsics de l'Ajuntament, «però obligarà a aplicar un control rigorós de la despesa i a reduir a prop de la meitat la quantitat prevista destinada a inversions per a aquests darrers mesos del 2019 i per a tot l'any 2020».

Per aquest motiu, afirmen, l'aplicació del Pla Econòmic Financer «limitarà» la capacitat inversora de l'Ajuntament durant aquest període a «actuacions imprescindibles i projectes que obtinguin subvencions exteriors que facin possible la seva realització».

L'executiu surienc ha assegurat que, prèviament, aquesta situació ja ha estat comunicada també als responsables de les associacions de veïns de la vila per les conseqüències que pugui tenir per a la propera edició dels pressupostos participatius dels barris.

Tot i l'aplicació del Pla Econòmic Financer, el govern municipal afirma que seguirà treballant en la planificació de projectes i millores que es puguin desenvolupar «a partir de l'any 2021, quan s'hagi recuperat l'estabilitat pressupostària de l'Ajuntament d'acord amb els paràmetres de la legislació vigent».