Fonollosa s’ha convertit aquest dimarts a la tarda en l’epicentre de la commemoració per part d’ERC del segon aniversari de l’1-O, que ha escollit un dels municipis més castigats per les càrregues policials del referèndum. L’acte ha reunit la plana major del partit, amb mitja dotzena de discursos que han apel·lat a «l’esperit i la valentia» de pobles com Fonollosa fa dos anys per avançar cap a la República. També ha tingut la presència d’Artur Junqueras, que ha llegit una carta molt aplaudida, escrita pel seu fill Oriol des de la presó.

La plaça de l’1 d’Octubre, presidida per una urna com les que es van fer servir en aquell referèndum, ha quedat atapeïda de veïns i també d’alcaldes i regidors vinguts de fora. L’alcalde amfitrió, Eloi Hernàndez, ha donat el tret de sortida a un ventall de discursos que tancaria el vicepresident del govern, Pere Aragonès, que ha donat per fet que «farem possible el referèndum i la República Catalana». Ha apel·lat «a la determinació, la força i les conviccions de l’1 d’octubre, i a les majories del dia 3», convençut que hi seran perquè l’actitud de l’estat i el resultat de la sentència que preveu dura «arrabassen drets i llibertats de tothom».

Abans, el president del Parlament, Roger Torrent, també s’ha referit a la sentència, «davant la qual ens haurem de conjurar de nou», i «tornar a sortir al carrer a defensar drets fonamentals». La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha assegurat que «la repressió no ens aturarà, sinó que ens estem preparant per combatre-la», i el diputat al Congrés Gabriel Rufián, ha parlat «dels carrers, les places i les urnes, com el millor que tenim i que es pot tenir».

Junqueras: «això no té aturador»

Junqueras: «això no té aturador»En la seva carta, Oriol Junqueras parlava de l’1-O com la data «en què vam posar la llavor de la llibertat», i a un procés «irreversible». Ara, des que és a la presó, «sóc més conscient que aquell moviment no té aturador». Sense renunciar mai al diàleg, diu que «tornarem més forts, i guanyarem».