03 de octubre de 2019
03.10.2019
Regió7

Cardona se suma als municipis ebrencs per fer un «front comú» en defensa dels correbous

El col·lectiu traslladarà als diferents grups parlamentaris la defensa unitària de les modalitats i els límits actuals dels actes taurins

03.10.2019 | 10:11
L'alcalde de Cardona a la trobada a l'Ajuntament d'Amposta

Una vintena d'alcaldes i regidors de les Terres de l'Ebre –als quals s'ha afegit també el de Cardona, Ferran Estruch- han creat un «front comú» per defensar la celebració de correbous als seus municipis segons els termes previstos a la llei de 2010. Asseguren que ho fan des de la «unitat» i enfront d'una decisió que el Parlament ha pres «sense tenir en compte» la sensibilitat d'una part del territori.

Tot i que partits com ERC van plantejar comissions al Parlament per eliminar el patiment dels animals als correbous, en la trobada celebrada aquest dimecres a l'Ajuntament d'Amposta ajuntaments governats tant pels republicans, Junts per Catalunya, PSC com Movem han acordat prendre com a punt de partida comú la validesa totes les modalitats acceptades –inclòs els controvertits bou embolat i capllaçat- així com la regulació que marca la llei de 2010. Els alcaldes van ser rebuts per més de 200 aficionats taurins que es van concentrar davant la casa de la vila per donar-los «suport».

«Defensarem la llei de 2010 i el reglament que es va fer perquè entenem que no ha passat res des de llavors que ens faci pensar que aquest reglament no és bo», va argumentar l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, que va actuar de portaveu dels alcaldes i regidors reunits, 21 en total. De la reunió va sortir la proposta de formar una comissió en la qual participaran dos representants de cadascun dels quatre partits que governen en municipis taurins. Així, ERC serà representada per Amposta i Paüls, a més de Cardona; Sant Jaume d'Enveja i Ulldecona ho faran pel PSC; Deltebre i l'Aldea per Junts per Catalunya; Movem, a la Sénia.


«És una lluita de tots i hem d'estar units en la defensa de les nostres festes i tradicions», va apuntar l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, que va «negar la major» de la proposta aprovada pel Parlament, relacionant correbous «amb maltractament dels animals». «Els principals animalistes i defensors de la festa som les persones, les penyes i ajuntaments dels territoris. No admetem que se'ns acusi de maltractar els animals. Als correbous de Cardona, les Terres de l'Ebre i Catalunya no n'hi ha, sinó no es farien. Es poden qüestionar moltes altres coses però no el maltractament de l'animal», va reblar.

La missió d'aquesta comissió, a banda de reunir-se i coordinar-se amb l'Agrupació de Penyes i Comissions de Bous del territori, serà demanar reunions amb tots els grups parlamentaris per explicar «què fem». «En el cas d'Amposta, hi ha uns veterinaris que estan assignats pel Col·legi de Veterinaris de Catalunya, que fan una acta al començar i al sortir, i sempre han estat favorables. Aquesta feina no es pot posar en dubte i, si es fa, s'ha d'explicar el motiu», va argumentar Tomàs, convençut que l'obertura del debat sobre els correbous té un rerefons «antitaurí» més que no pas animalista.

Novament, els alcaldes van voler mostrar el seu enuig amb el que consideren una falta de consideració cap a una part del territori per part dels mateixos partits que representen arreu de Catalunya. «Que s'expliqui per què i s'escolti al territori, perquè a nosaltres no ens han demanat cap reunió i ens ha afectat a més de 20 municipis de les Terres de l'Ebre i altres de Catalunya», va afegir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya