Sant Fruitós de Bages suma un nou capítol de tensions entre govern i oposició motivat pel desacord sobre el cartipàs, encara pendent de resoldre, i mentrestant els 13 regidors del consistori ja acumulen gairebé quatre mesos sense cobrar. Ahir s'havia de celebrar un ple (el tercer) amb aquest únic punt, però en ser extraordinari s'havia de votar prèviament la urgència, que cap dels tres grups de l'oposició, que sumen majoria, no va ratificar, de manera que el ple no es va acabar celebrant.

El motiu que van al·legar tant ERC com el PSC i JxCat són els successius canvis d'horari que el govern de Gent fent Poble (GfP) havia anat imposant aquests darrers dies per celebrar la sessió. Inicialment s'havia fixat per a ahir a 2/4 de 9 del vespre, després es va canviar a dijous, i finalment es va tornar a dimecres, però mitja hora abans, a les 8. L'oposició no admet tantes mogudes «ni assabentar-nos de sorpresa en dues hores que, en lloc de demà, el ple es feia avui al vespre», lamentava la portaveu d'ERC, Àdria Mazcuñán. Unes queixes compartides per tots tres grups, que es van negar a ratificar la urgència del ple, la qual cosa obliga a posposar-lo.

L'alcalde, Joan Carles Batanés, va assegurar que darrere dels canvis «no hi ha cap ànim de tocar la moral», i els va justificar amb la idea de facilitar el màxim possible un acord amb la resta de grups «perquè hi ha una gran voluntat d'aprovar el cartipàs». Mazcuñán va respondre que «la voluntat de consensuar un cartipàs la tenim tots tretze, i per això deixem la vida laboral i familiar per poder-hi treballar», però va lamentar que és difícil poder-ho fer en condicions amb tants canvis d'horari: «Des que vam dir de fer els plens els dijous, s'han fet tots en dimecres, i aquest, que s'havia fixat en dijous, s'ha tornat a canviar», va lamentar Mazcuñán. Va dir que tot plegat era una presa de pèl.

S'arriba a una situació «límit»

Batanés va lamentar la decisió, tenint en compte que eternitza una situació «greu i complicada». Va dir que Sant Fruitós és l'únic municipi de Catalunya que encara no té cartipàs, amb les conseqüències que suposa per als regidors. «Hem continuat fent juntes de govern, plens, i anem fent l'acció de govern sense haver ingressat ni un sol euro en quatre mesos, i això té un límit». L'oposició tampoc cobra, però la dedicació del govern és superior, i no cobrar durant tot aquest temps «complica bastant la vida».

Un document pot ser la solució

Malgrat les discrepàncies entre govern i oposició que es van posar de manifest ahir, i sobretot entre GfP i ERC, la solució podria arribar d'aquests dos partits.

Sense entrar en detall, Batanés va parlar d'un document que ERC hauria fet arribar a GfP i que aquest partit veuria amb bon ull de cara a una entesa per aprovar el cartipàs. Això sumaria nou regidors (els 6 de GfP i els 3 d'ERC), suficients per arribar a un acord. L'alcalde va animar Mazcuñán a signar aquest document «avui mateix» i convocar el ple. ERC no va respondre.