94 anys després de la seva arribada al municipi, Navàs acomiadarà avui les germanes Carmelites Missioneres. Aquest estiu van marxar les quatre darreres monges de la comunitat i ara el poble els vol agrair el prop d'un segle de servei, des que el 1925 van fundar el Casal Benèfic Sant Josep, que posteriorment va esdevenir el col·legi Sant Josep, del qual van tenir la titularitat fins al 2004. Per homenatjar la congregació, el centre ha organitzat un acte commemoratiu que reunirà nombroses representants de la comunitat religiosa.

Amb motiu de l'homenatge que es fa avui a les germanes Carmelites Missioneres s'ha editat una publicació on es recull la història de la comunitat a Navàs, des de la seva arribada al poble el 1925 fins a la seva marxa el mes de juliol passat, i que ha recollit l'historiador local Josep Maria Badia Masgrau. El llibret, que es donarà a tots els assistents a l'acte, recull diferents textos i té com a portada un dibuix de l'il·lustrador navassenc i exalumne de l'escola Sant Josep Valentí Gubianas.

Emma Giral, Noemí Giral, Carme Salvador, Àngela Vidal i Angelina Mesalles han estat les darreres monges que han viscut al convent, que va tancar aquest estiu. Han estat les últimes representants d'una congregació que va arribar al poble el 19 de març del 1925, quan es va inaugurar el Casal Benèfic Sant Josep, fruit de la iniciativa d'un grup de navassencs de portar al poble una comunitat religiosa que tingués cura dels malalts i es pogués dedicar a l'ensenyament dels infants de 3 a 6 anys.

Tot i que inicialment el col·legi Sant Josep es va fundar amb la finalitat de cobrir només l'etapa del parvulari, aviat es va estendre a la primària, primer només amb nenes de 6 a 12 anys, i es va haver d'ampliar el centre. El 1927 es va inaugurar un nou edifici, el que actualment acull la llar d'infants.

El parèntesi de la guerra civil

La guerra civil va suposar un trencament en la tasca de les germanes, que van haver de tancar el col·legi i buscar refugi a fora. Un cop retornades van reobrir el centre gràcies als esforços de la parròquia i la població navassenca i van poder continuar impartint el parvulari i la primària. Als anys 60 la congregació va construir un nou edifici i va ampliar l'oferta d'ensenyaments, i als 70, amb la implantació de l'EGB, van augmentar els cursos i l'alumnat. També van anar disminuint les germanes que feien de mestres, i el col·legi va incorporar mestres seglars fins que, l'any 2000, les germanes van deixar la direcció del centre en mans de les mestres i el 2004 el col·legi Sant Josep es va integrar a la Fundació Escola Diocesana de Navàs, a qui la congregació va traspassar la titularitat.

Més enllà de la tasca educativa i benèfica, la relació amb el poble en aquests anys ha estat intensa i han acollit, entre altres, les Festes de l'Arbre i l'Esport, un equip femení de bàsquet i cursets de ballar sardanes.

De mica en mica les germanes van anar reduint la seva presència fins que el juliol passat, 94 anys i 4 mesos després de la seva arribada a Navàs, les carmelites van marxar del poble deixant el col·legi Sant Josep com a llegat.