L'Ajuntament de Santpedor posarà les urnes el diumenge 24 de novembre per saber si la població està a favor o no de que es mantingui les vaquetes per la festa major. És la data que ahir va anunciar l'equip de govern (format per ERC i Junts per Santpedor) per a la realització del procés participatiu amb caràcter de consulta en què els veïns es podran expressar sobre la continuïtat o no d'aquesta tradició. Les votacions seran presencials, es concentraran en un sol dia i es portaran a terme entre les 9 del matí i les 8 del vespre a la Sala 1 d'Octubre de la biblioteca, on s'habilitaran tres urnes i es trobaran els sobres i les paperetes.

Serà una consulta amb una única pregunta i amb resposta binària. En concret, es demanarà: «Santpedor ha de mantenir la celebració de les vaquetes?». Es podrà respondre sí o no marcant una de les dues caselles de la papereta que es posarà a disposició dels votants, o votar en blanc deixant les caselles sense marcar. Les condicions i regles específiques d'aquesta iniciativa (que l'executiu local ja havia avançat a principi de mes que la portaria a terme), la van presentar ahir a la tarda l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, acompanyat del primer tinent d'alcalde, Agustí Comas i del segon tinent d'alcalde, Antoni Puiggròs. Els resultats es donaran a conèixer el mateix dia 24 poc després que s'hagin tancat les urnes.

Serà un procés participatiu de caràcter no vinculant, però tot i això el govern municipal pren el compromís «d'acceptar el resultat de la consulta en el marc de la normativa vigent». En cas que el resultat fos un no a la continuïtat de les vaquetes, ja no se celebrarien en la festa major de l'any que ve. De fet, Agustí Comas va posar en relleu que un dels motius de portar a terme el procés participatiu en aquestes dates és, precisament, perquè si el resultat obligués a prescindir de la celebració, «tinguem el temps suficient per decidir com ocupem aquest espai dins del programa de la festa, i preveure-ho en el pressupost de l'any que ve».

Si el que en surt de les urnes és una voluntat majoritària de mantenir la tradició, l'Ajuntament també pren el compromís de fer-ho efectiu mentre estigui amparada per la llei general. És, per tant, una consulta en clau de poble. En aquest sentit, Xavier Codina va deixar clar que «hem de seguir les lleis que regulen els correbous escrupolosament. Ens hi hem de cenyir», en referència al fet que ara hi hagi en marxa una iniciativa parlamentària que s'ha engegat aquest mes que té com a objectiu final prohibir la pràctica dels correbous.

Els representants del govern santpedorenc que ahir van presentar el procés participatiu van posar en relleu que l'Ajuntament es mantindrà neutral, si bé hi haurà un període de campanya que començarà l'11 de novembre -just l'endemà de les eleccions al Congrés dels Diputats- per facilitar el debat i el contrast d'opinions a qui ho vulgui promoure. Antoni Puiggròs va fer una crida perquè aquest sigui «un debat respectuós entre les parts contraposades», mentre que Codina hi afegia que «volem que, si n'hi ha, sigui una campanya molt santpedorenca, no dels correbous en general».

De fet, les bases del procés estableixen que podran promoure activitats de campanya durant el període establert i usar els espais públics reservats per a la consulta, prèvia petició per instància a l'Ajuntament les organitzacions socials o professionals amb entitat jurídica i registrades al Registre d'Entitats de Santpedor.

Un cens de més de 6.000 veïns, a partir dels 16 anys

El cens del procés participatiu serà d'unes 6.100 persones, ja que hi podran participar totes les persones empadronades al municipi majors de 16 anys que constin al padró tancat en data 5 de setembre del 2019, coincidint amb el moment en què es va anunciar la intenció d'obrir un procés participatiu al respecte. L'executiu no s'ha volgut fixar un llindar mínim de participació a partir del qual es considerin representatius els resultats, «perquè seria injust per als que sí que decideixin expressar-se».