Aparcar ahir a Monistrol de Montserrat era, pràcticament, una gesta heroica. La Fira de la Coca i el Mató va omplir la població de visitants, i la previsió és que avui en rebi molts més. La coca i el mató són els principals reclams del certamen, però també s'hi han aplegat altres parades d'alimentació, fins a una quarantena, una vintena d'artesania i quinze d'entitats locals per mostrar els projectes que porten a terme.

L'any passat l'Ajuntament va contractar una empresa especialitzada per comptabilitzar els visitants. Van ser més de 8.000, tot i que es va celebrar un cap de setmana plujós. Enguany s'espera superar aquesta xifra.

A la inauguració oficial de la fira el conseller del Consell Comarcal del Bages i responsable del Geoparc, Agustí Comas, va anunciar que el mes vinent s'editarà una guia del mató del Bages per potenciar aquest producte, igual que s'ha fet amb el tomàquet. Comas també va aprofitar que era als peus de Montserrat per recordar que l'any vinent la Unesco ha de revalidar el Geoparc de la Catalunya Central. Mató i Geoparc són potencialitats que han d'ajudar la comarca, va assegurar.

L'alcalde de la població, Joan Miguel, va tenir un record pels presos i exiliats. «No hi som tots», va afirmar. També va recordar que el que va començar com una fira de comerciants del poble ha anat creixent fins a convertir Monistrol «en un punt de trobada». Avui s'esperen molts visitants de l'àrea metropolitana. «Estem a tocar», va assegurar.

Les parades de coca, mató i formatges es concentren, igual que els últims anys, a la plaça de la Mentidera. La resta se situen al voltant de la de la Font Gran. Entre l'una i l'altra també hi va haver espectacles d'animació, música i la celebració de diversos tallers.

Aquest diumenge la fira ja estarà a punt a les 10 del matí. Creu Roja de la muntanya de Montser-rat farà tallers de primers auxilis, i a les 12 del migdia a la plaça de la Font Gran hi haurà una roda d'esbarts amb Monistrol Dansaire, l'Agrupació Folklòrica d'Igualada, Dansaires de l'Hospitalet i la colla dansaire Picacresta del Prat de Llobregat.

A la tarda, a la mateixa plaça, hi haurà jocs d'habilitats infantils i taller de maquillatge. I a les 5 de la tarda, a l'espai de gastronomia de la Font Gran, el guanyador de la darrera edició de Masterchef, el manresà amb vincles a Monistrol Aleix Puig, farà una demostració culinària. Posteriorment hi haurà una cercavila de grallers i a 2/4 de 8 del vespre es clourà oficialment la fira amb la participació dels tabalers de la colla de diables Els Tronats.