29 de octubre de 2019
29.10.2019
Regió7

Castellbell inicia la rehabilitació de l'església modernista de la Bauma

S'actuarà en una primera fase a les cobertes i façanes del temple, que l'Ajuntament té cedit per 25 anys

28.10.2019 | 23:17
Les tanques d'obra ja envolten l'església de la Bauma, que es va inaugurar el 1908

Les tanques d'obra ja envolten la singular església de la Bauma de Castellbell, de la qual es començarà a fer una reforma integral per, en primer lloc, preservar-la i, posteriorment, condicionar-la com a espai de caràcter cultural.

El temple, que es va inaugurar el 1908, requereix una intervenció a fons i relativament urgent per evitar que es continuï deteriorant i per reparar alguns desperfectes que s'han anat produint dins i fora amb el pas del temps. L'Ajuntament, que fa gairebé dos anys (el gener del 2018) en va aconseguir la cessió per a 25 anys negociada amb el bisbat de Vic, aprofita que en té la titularitat compartida per actuar a l'edifici i, un cop estigui ben arreglat, poder-hi desplegar un programa d'activitats culturals més o menys estable i complementari als actes litúrgics que s'hi puguin fer.

Fa un temps, ja es van portar a terme les actuacions més urgents de retirada de peces amb perill de caure, i ara s'aprofundirà amb noves intervencions de consolidació i reforma del temple, que passen per assegurar el rosetó, arranjar alguns tancaments i gàrgoles de la coberta, assegurar la mateixa coberta, millorar les canalitzacions d'aigua, i fer una neteja i una pintada generals. Amb tot plegat, l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar vol donar a aquest temple un ús cultural aprofitant el seu patrimoni modernista, i que passaria per organitzar-hi des de concerts fins a exposicions o conferències.

De moment, ara s'hi farà una primera fase d'intervenció, en la qual s'actuarà tant a la coberta del presbiteri com a la de la nau, i també a les façanes. De les cobertes es desmuntaran els careners i les teulades, intentant guardar el màxim nombre de peces possible que es trobin en bon estat. Es faran les comprovacions per determinar si es conserven reforçant-les o si, per contra, se substitueixen. Es retirarà l'estructura de fusta que no es conservi i se substituirà per una de nova de fusta laminada amb suports metàl·lics.

A les façanes es repararà la part exterior dels coronaments dels pinacles en mal estat, retirant les herbes, fent caure les parts esquerdades i rejuntant el conjunt. Pel que fa a la resta dels paraments exteriors es farà una actuació de repicat (40%) i consolidació de les parts (20%) amb més signes de risc de caiguda. Aquest capítol es desenvoluparà parcialment a la primera fase i es completarà a la segona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya