Sant Salvador de Guardiola inaugurarà demà, diada de Tots Sants, un espai especial al cementiri. Es tracta de l'Arbre dels Records, una zona presidida per un petit ametller, pensat i creat per guardar la memòria dels nadons que van morir durant el període gestacional, o al cap de pocs dies de néixer.

La iniciativa l'ha promoguda, amb la col.laboració de l'Ajuntament, l'Associació de Veïns del Calvet i Little Stars de la Catalunya Central, entitat que es va posar en marxa fa tres anys al Bages per donar visibilitat al trauma pel qual han de passar les parelles que pateixen la pèrdua del fill abans que neixi i, a la vegada, fer més pedagogia als centres sanitaris, sobretot del sector privat, perquè ofereixin una atenció mèdica més humana i empàtica.

Artés és un dels municipis que ja té (des del juny passat) un espai d'aquestes característiques. Fins ara les famílies que passen per aquesta situació no disposaven de cap espai de record, i amb la seva creació es vol facilitar un indret on les famílies que ho desitgin tinguin un lloc on plorar la pèrdua, reflexionar i recordar. L'espai tindrà l'arbre al centre i es completarà amb una placa commemorativa i bancs per fer d'aquest racó un lloc d'estada. L'arbre escollit és un ametller per la seva simbologia en relació amb la gestació, ja que el període de floració és de 9 mesos, i inspirat en el llibre On em portin els ametllers, de la periodista Bárbara Julbe, que hi va explicar l'experiència i el tràngol d'haver perdut una criatura als 5 mesos i mig de gestació.